februar 18, 2024

Velike osebnosti majhnih krajev: v Bistrici ob Sotli oživljajo spomin na Ada Dariana

Marsikdo, ne glede na to, kako uspešen postane v širšem okolju, na rojstni kraj nikoli ne pozabi in ga vedno ohrani v lepih spominih. Pevec in pedagog Ado Darian je z rojstnim krajem Bistrico ob Sotli ostal povezan vse življenje. Ta mesec so v njegov spomin v tamkajšnji knjižnici odprli tudi razstavo.

Na razstavi je med drugim na ogled tudi portret Ada Dariana, ki ga je naslikal slikar Rado Romih (Vir: FB Knjižnica Bistrica ob Sotli)

Prejšnji teden so v knjižnici v Bistrici ob Sotli odprli novo razstavo, Iz Bistrice ob Sotli, na največje evropske odre, ki so jo posvetili Adu Darianu. Slovenski tenorist, operni in koncertni pevec je začel peti že v dijaških letih. Njegovo kasnejše ustvarjanje je zaznamovala vojna, zaradi katere se je moral vrniti v Slovenijo. Delal je kot referent za kulturo, bil je generalni tajnik Narodnega gledališča, med drugim tudi profesor na Akademiji za glasbo. Veliko je doprinesel na področju glasbene pedagogike. Med drugim je izdal priročnik Šola lepega petja, ki je prvi tovrstni in zaenkrat še edini priročnik za poučevanje solopetja v slovenskem jeziku. Ado Darian je z rojstnim krajem Bistrico ob Sotli ostal povezan vse do svoje smrti.

Spomin na slovenskega tenorista, opernega in koncertnega pevca je v Bistrici ob Sotli še posebej oživel leta 2015, ko so obeležili 120-letnico njegovega rojstva. V kraju so mu takrat postavili spominsko ploščo, in sicer na tamkajšnji osnovni šoli, kjer se je pevec rodil konec 19. stoletja. Takrat se je začela razvijati tudi ideja o razstavi. Pobudnica Irena Černelč, bibliotekarka v enoti šmarske knjižnice v Bistrici ob Sotli se je ob priložnosti povezala s hčerjo Ada Dariana, Evo Darian Baumsteiger, ki je hranila številne njegove spomine in dokumente.
O tem, kakšnega pomena je tako velika osebnost kot je Ado Darian za lokalno okolje, o tem, kaj vse najdemo na razstavi in še marsičem, smo spregovorili v Minutah za kulturo. Z Ireno Černelč se je pogovarjala Klara Klobasa:

Začasna razstava bo v knjižnici Bistrica ob Sotli na ogled do jeseni. So pa v sklopu razstave z Narodno in univerzitetno knjižnico v Ljubljani ustvarili tudi dokumentarni film, ki si ga lahko ogledate tukaj. (KK)