februar 26, 2024

Najbolj žlahtna je celjska komedija Paradiž

Zaključek 32. festivala Dnevi komedije

V Slovenskem ljudskem gledališču Celje so sinoči sklenili 32. festival Dnevi komedije. Ponudil je opazno večjo bero vsebin, tudi netekmovalnih. Veliko nagrado najbolj žlahtne komedije je prejela predstava Paradiž v produkciji domačega Slovenskega ljudskega gledališča Celje. Kdo so ostali nagrajenci?

Del ustvarjalne ekipe predstave Paradiž (Foto: Štajerski val)

Dnevi komedije so bili z veliko zmago predstave Paradiž posebno žlahtni zlasti za celjsko gledališko hišo. Predstava v režiji italijanskega režiserja Mattea Spiazzija je grenka komedija v maskah, ki nam skozi bivanje starostnikov v domu za starejše razgali vrednost življenja in sobivanja. In to, ob mojstrstvu igralske zasedbe, brez besed. Po visoki oceni s strani gledalcev, 4.7151, je celjsko žlahtnost prepoznala tudi strokovna komisija. Gledališču je to po besedah upravnika Mihe Goloba velika odgovornost za nadaljnje delo, pri čemer dodaja:

Naziva žlahtna komedijantka se je letos razveselila članica igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana Polona Juh za vlogo Olivije v Shakespearovi komediji Kar hočete. O nagradi pravi:

Iz iste predstava je izšel tudi žlahtni komedijant, to je postal prav tako član Ljubljanske Drame Branko Šturbej za vlogo Molvolia. Med nagrajenci je mlajšo generacijo gledališčnikov letos zastopala žlahtna režiserka Nina Ramšak Marković, in sicer za uprizoritev Arzenik in stare čipke v produkciji Mestnega gledališča ljubljanskega. O režiranju komedij pravi:

Polona Juh (Foto: Katja Kodba)

Branko Šturbej (Foto: Katja Kodba)

Festival je tudi letos ponudil osem tekmovalnih predstav, izbrala jih je Kaja Novosel. Pomembnejša novost tokratnih Dnevov komedije pa je bil pestrejši sprejemljavalni program; med drugim smo videli še nekaj domačih in tujih gledaliških produkcij, prav tako okrogle mize, pogovore in delavnice. Ob koncu dogajanja je Miha Golob z izpeljanim zadovoljen:

Žlahtno komedijsko pero podeljeno na začetku festivala

Po štirih letih je bila letos znova podeljena nagrada žlahtno komedijsko pero za besedilo izvirne slovenske komedije. Nagrado je prejela upokojena učiteljica slovenščine in angleščine Nina Majer Ivanetič z dramskim delom Komu gori. V komični podobi je v njej izrisala čakajoče pred rdečo semaforsko lučjo, pri čemer se odstrejo številna razmerja in pogledi na življenje. O delu avtorica pravi:

Nagrajeno dramsko besedilo bo predvidoma uprizorjeno v Slovenskem ljudskem gledališču Celje, kjer se že spogledujejo s festivalom v naslednjem letu. (ViP)

Prerez torte ob koncu 32. Dnevov komedije (Foto: Štajerski val)