junij 27, 2019

Leto jubilejev za slovensko prostovoljno gasilstvo

Letos v naši državi praznujemo 150-letnico organiziranega gasilstva. Mineva tudi 70 let od ustanovitve Gasilske zveze Slovenije, ki širom države povezuje 1.345 prostovoljnih gasilskih društev. Leto jubilejev bo minilo tudi v pripravah na gasilsko olimpijado, ki bo v Celju čez dve leti.

Slovensko prostovoljno gasilstvo ima izjemno tradicijo in dediščino, letos praznuje 150-letnico organiziranega delovanja. (Foto: GZ Celje)

Gasilstvo v številkah
Prvo prostovoljno gasilsko društvo je bilo v naši državi ustanovljeno daljnega leta 1869 v Metliki, to leto velja tudi za začetek organiziranega gasilstva na Slovenskem. Nekaj desetletij kasneje, pred 70 leti, je bila ustanovljena Gasilska zveza Slovenije, ki danes povezuje več kot 120 gasilskih zvez in 1.345 prostovoljnih gasilskih društev. Vanje je po vsej državi vključenih več kot 165.000 članov. Letos mineva tudi 50 let od ustanovitve Slovenskega gasilskega muzeja dr. Branka Božiča v Metliki. Predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik o počastitvi jubilejev pravi:

Častni pokrovitelj dogodkov je predsednik republike Borut Pahor.

V pripravah na gasilsko olimpijado
Bo pa Gasilsko zvezo Slovenije letos, prihodnje leto in še leto zatem zaposloval še en pomemben dogodek, in sicer organizacija Gasilske olimpijade, ki bo čez dve leti v Celju. Poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek razlaga:

Celje bo torej čez dve leti gostilo 23. mladinsko gasilsko olimpijado in 17. člansko gasilsko olimpijado, dogajanje bo med 18. in 25. julijem. Gasilska zveza Slovenije je pri organizaciji moči združila s Celjsko gasilsko regijo in Mestno občino Celje. Pričakujejo okoli 2.500 tekmovalcev in mentorjev, skupaj pa okoli 3.000 udeležencev iz okoli 30 držav iz Evrope in širše. Tekmovanja in ostalo dogajanje bodo na atletskem stadionu Kladivar, nogometnem stadionu Z`Dežele in na celjskem sejmišču. Organizacija takšnega dogodka, ki vključuje tudi namestitve in prehrano za tekmovalce in njihove ekipe, po Petkovih besedah stane okoli milijon evrov. Približno 600.000 evrov bodo pridobili s kotizacijami, prispevala bo tudi država.

Podrobnosti o jubilejih in gasilski olimpijadi so na dopoldanski novinarski konferenci predstavili (od leve proti desni): podžupan Mestne občine Celje Vladimir Ljubek, predsednik GZ Slovenije Janko Cerkvenik, poveljnik GZ Slovenije Franci Petek in član Upravnega odbora GZ Slovenije in predsednik Celjske regije Janko Turnšek.

Mladinci na olimpijado že prihodnji mesec
Priprave na velik gasilski dogodek v letu 2021 bo sredi prihodnjega meseca nekoliko upočasnila mladinska olimpijada v Švici, ki se je udeležujejo tudi tri enote iz Slovenije, in sicer mladinci iz PGD Grenov Grič-Lesno brdo ter mladinke iz PGD Zbilje in PGD Andraž nad Polzelo. Petek pravi:

22. mladinska gasilska olimpijada bo v švicarskem Martignyju med 14. in 21. julijem. (NS)