julij 2, 2021

Z letalom na počitnice v Dubrovnik

Dubrovnik je mesto edinstvene zgodovine, ki ga mnogi štejejo med najbolj privlačna in tudi najbolj obiskana mesta Sredozemlja. Epidemija je korenito oklestila število obiskovalcev Dubrovnika, kar je močno prizadelo tamkajšnji turizem, hkrati pa je mestu omogočilo, da ponovno zadiha. Zato je zdaj pravi čas za obisk Dubrovnika. S Turistično agencijo Palma to poletje lahko vsako nedeljo odletite na počitnice v Dubrovnik s posebnim  letalom iz Ljubljane.

Ukrepi se sproščajo in tudi z ljubljanskega letališča je vse več letov v poletne turistične destinacije. TA Palma vas s posebnim letalom odpelje tudi na počitnice v Dubrovnik.

Dubrovnik je mesto z bogato zgodovino, obdano z 2 km dolgim znamenitim dubrovniškim obzidjem in veličastnimi trdnjavami, ki so nekoč varovale mesto. Mesto je od leta 1979 uvrščeno na seznam UNESCOVE svetovne dediščine.

To poletje je čas za Dubrovnik
Letošnja sezona je kot nalašč za obisk tega sredozemskega bisera, saj se turisti iz oddaljenih delov sveta počasi vračajo, ne bo pa še prevelike gneče. Kot so nam ob obisku Dubrovnika dejali domačini, se seveda veselijo čimprejšnje oživitve turizma, hkrati pa želijo turizem obdržati v zdravih mejah, ki še omogočajo prijetno doživetje mesta. Dubrovnik je mesto z bogato zgodovino, obdano z 2 km dolgim znamenitim dubrovniškim obzidjem in veličastnimi trdnjavami, ki so nekoč varovale mesto, danes pa so skupaj z mestom turistična atrakcija. Dubrovnik vsi poznamo po živahni glavni ulici Stradun, ki je središče dogajanja, po kopanju pa se priležejo tudi sprehodi po skrivnostnih uličicah, ki pripovedujejo vsaka svojo zgodbo. 
Da je zdaj pravi čas za obisk Dubrovnika, je prepričan tudi direktor Turistične agencije Palma Matej Knaus:

 

V Dubrovniku Palmine goste sprejme lokalna vodička slovenskega rodu Romana Kmetović, ki že več kot 20 let živi v Dubrovniku. Zanimalo nas je, kako so čas korone doživljali domačini, sicer vajeni masovnega turizma in prestižnih gostov z vsega sveta, kar 80 odstotkov pa se jih tudi ukvarja s turizmom:

V normalnih razmerah bi ta čas v Dubrovniku že vrvelo turistov, tako pa so pretekli vikend ulice in restavracije bile še skorajda prazne, prav tako znamenita glavna mestna ulica Stradun. A že ta konec tedna bo v Dubrovniku precej drugače.

Namestnica župana mesta Dubrovnik Jelka Tepšić, ki je izpostavila, da bodo v Dubrovniku epidemijo izkoristili za temeljito prevetritev turistične ponudbe in za v prihodnje zastavili koncept turizma, ki bo znosen tako za domačine doslej turistično preobleganega mesta, kot tudi za turiste, da si bodo v miru lahko ogledali znamenitosti in uživali v vsem, kar ponuja mesto. Takole je pozdravila slovenske goste, ki so v Dubrovnik prispeli s prvim letošnjim charterskim poletom iz Ljubljane:

 

Kot pravi Metka Bradetić, direktorica predstavništva Hrvaške turistične skupnosti za slovenski trg, se čez poletje, vsaj v Dalmaciji, takorekoč normalizira, turisti se vračajo:

Dubrovnik in otok Lokrum kot filmska kulisa
Dubrovnik velja za največji hrvaški turistični biser. Turistična agencija Palma je za počitnikarje pripravila pester program s spoznavanjem mesta, ki vas popelje tudi na nekatera filmska prizorišča, poleg Igre prestolov je bil Dubrovnik namreč tudi prizorišče spektaklov, kot Robin Hood, Vojna zvezd in James Bond. Poleg znamenite arhitekture si lahko ogledate tudi Knežjo palačo, akvarij in pomorski muzej, lahko pa se z vzpenjačo povzpnete na goro Srđ, ki ponuja izjemen razgled na mesto in okolico. Ob lepem vremenu vse do otoka Mljeta, ki je znan kot najbolj zelen otok na Hrvaškem in ga lahko iz Dubrovnika obiščete z ladjo. Prav tako se lahko z ladjico odpeljete do še ene zelene oaze v neposredni bližini Dubrovnika, otoka Lokrum, ki je znan po svojem botaničnem vrtu, v nekdanjem benediktinskem samostanu na otoku pa so snemali tudi nekatere prizore serije Igra prestolov.
Tudi sicer mesto Dubrovnik in otok Lokrum ponujata nekaj izjemnih lokacij za fotografiranje. Tako imenovano "okno" na otočku Lokrum so nekateri mediji označili za "najbolj fotogenično lokacijo" na Hrvaškem, saj na njej nastajajo ene najlepših poletnih fotografij, ki jih mnogi objavljajo na Instagramu.

Ta dih jemajoča naravna kulisa je na južnem delu otoka, kjer je slano jezero, imenovano Mrtvo morje, s podmorskim prehodom povezano z odprtim morjem. (Vir: Instagram)

Botanični vrtovi na otoku Lokrum

Zanimiva vzporednica z današnjim časom, dubrovniške karantene, v katere so že v 16. in 17. stoletju pred vstopom v samo mesto za 40 dni nastanili trgovce, da so meščane zaščitili pred morebitnim izbruhom nalezljivih bolezni, predvsem kuge.  

Več o možnostih rezervacije počitnic v Dubrovniku najdete TUKAJ 

Datoteke

Matej Knaus, direktor TA Palma, o poletnem turističnem utripu in ponudbi