maj 12, 2020

»Medicinska sestra se ne naredi, ampak se rodi«

12. maj je mednarodni dan medicinskih sester. Ob epidemiji se je še enkrat več izkazalo, kako pomembne so v verigi zagotavljanja zdravstvenega varstva. »Medicinska sestra se ne naredi, ampak se rodi, to je nekaj, kar je v tebi, tvoje poslanstvo,« pravi medicinska sestra Sanja Gluvič, ki sta jo to jutro poklicala Katja in Davor.

Sanja je že od malih nog vedela, da bo medicinska sestra. Kot pravi, bi ta poklic izbrala še enkrat.

Čas je, da postanejo odmeven glas
»Medicinske sestre so temelj vsakega zdravstvenega sistema in so ključne za zagotavljanje zdravstvenega varstva, gledano tako lokalno kot na svetovni ravni. Zaradi svoje edinstvene vloge neprecenljivo prispevajo k zdravju ljudi po vsem svetu, zato je skrajni čas, da postanejo odmeven glas tudi v zdravstveni politiki,« ob mednarodnem dnevu medicinskih sester sporočajo iz Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornica – Zveza), ki združuje več kot 16.000 članic in članov, tako medicinskih sester in babic kot zdravstvenih tehnikov.

»Skupaj zmoremo veliko«
Predsednica Zbornice – Zveze Monika Ažman je ob tem poudarila, da sta pomen in poslanstvo medicinskih sester v času epidemije še toliko bolj prišla do izraza. »V mednarodnem letu medicinskih sester in babic so oči sveta uprte v nas, v naš poklic na način, kot ga nismo mogli predvideti, si ga niti zamisliti. A tudi v teh izrednih razmerah smo dokazali, da skupaj resnično zmoremo veliko. Ne glede na razmere so naša glavna skrb vedno pacienti, za kar pogosto tvegamo tudi lastno zdravje. Ta tragična epidemija razkriva, kako nenadomestljivi smo, in dokazuje, da smo temelj zdravstvenega sistema.«

Zakaj nosijo hlače?
Naša jutranja voditelja Katja in Davor sta ob dnevu medicinskih sester poklicala v Zdravstveni dom Šentjur, kjer dela medicinska sestra Sanja Gluvič, da s prve roke pove, kakšen je ta poklic in kakšno je delo med epidemijo. Prisluhnite v spodnjem pogovoru, kjer izveste tudi, zakaj medicinske sestre ne nosijo več kril.



Sanja Gluvič dela v Zdravstvenem domu Šentjur. (Foto: osebni arhiv)