maj 3, 2019

Milijon evrov za širitev Hiše vin Emino

V Hiši vin Emino, ki letos vstopa v 31. leto delovanja, so začeli največjo naložbo po odprtju kleti. Do konca avgusta bodo razširili prostore za proizvodnjo in gostinsko-turistično ponudbo, prav tako bodo kupili novo opremo. Novosti bodo stale 1,3 milijona evrov.

Razširitev in posodobitev kleti bo največja naložba Hiše vin Emino v zadnjih 30-ih letih. (Foto: Radio Štajerski val)

Za še boljše vinsko-kulinarične produkte
Hiša vin Emino, ki deluje od okriljem Kmetijske zadruge Šmarje, je s svojimi vini iz šmarsko-virštanjskega vinorodnega okoliša med največjimi proizvajalkami vina v vzhodnem delu Slovenije. "Klet, ki je bila zgrajena sredi 80-ih let, je postala premajhna za potrebe trga, zato smo o njeni širitvi razmišljali že dlje časa,« pravi direktor zadruge Vinko But in dodaja, da so se zato lotili povečanja proizvodnih prostorov, delno bodo dogradili in preuredili tudi gostinsko-turistične prostore, kjer potekajo vinske degustacije. Novosti bodo stale okoli milijon in 300 tisoč evrov. To je po Butovih besedah velik finančni zalogaj, zato so naložbo razdelili v tri etape:

Naložbo bodo financirali z lastnimi sredstvi in kreditom Slovenskega podjetniškega sklada, 390.000 evrov bo prispevalo kmetijsko ministrstvo. Po ureditvi proizvodnih prostorov bodo vanje namestili dve novi stiskalnici za grozdje, novo polnilno linijo in dodatne cisterne za vino. Glavnina naložbe bo uresničena do konca avgusta. Prodaja vina v Imenem sicer ves čas gradnje poteka nemoteno, je pa ta tudi letos izjemno dobra. Lani so namreč od okoliških vinogradnikov odkupili rekordnih 460 ton grozdja. (SP)

PODOBNE VSEBINE:
KZ Šmarje v 2018 povečala dobiček in prihodke

Galerija slik