avgust 7, 2019

V Termah Olimia in Tušu zavračajo obtožbe o uničenju gnezd

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije je podalo prijavo na inšpekcijo proti Termam Olimia in trgovini Tuš na Polzeli, saj naj bi v obeh družbah odstranili 46 polnih gnezd mestnih lastovk. V obeh družbah očitke zavračajo, saj da pri njih spodbujajo gnezdenje ptic.

Gnezda lastovk na balkonih hotela Breza v Termah Olimia. (Foto: Terme Olimia)

Kakšni so očitki?
Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS)
je včeraj sporočilo, da so v Termah Olimia odstranili 30 polnih gnezd mestnih lastovk, 16 gnezd pa naj bi bilo po njihovih navedbah odstranjenih izpod strehe trgovine Tuš na Polzeli. Mestna lastovka v Sloveniji velja za zavarovano živalsko vrsto, zato so za oba primera podali prijavo na pristojno inšpekcijsko službo. "Ker se niso obnašale po pravilih zdraviliškega turizma, je vsaj 30 parov mestnih lastovk izgubilo svoje gnezdo na bazenskem kompleksu Term Olimia. Kako so končala njihova jajca in mladiči? Verjetno zelo podobno kot pred trgovino Tuš Polzela. Po naročilu vodje v trgovini je bilo odstranjenih 16 gnezd, ker bi naj kvarili podobo trgovine. Ko so delavci pometali mladiče iz domačega gnezda, so jih kot smeti pustili na asfaltu,” so zapisali v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

Terme Olimia: polnih gnezd nikoli ne odstranjujemo
Iz Term Olimia odgovarjajo, da informacija ni resnična, saj da še nikoli niso in ne bodo odstranili polnih lastovičjih gnezd. Priložili so včeraj posnete fotografije, ki naj bi dokazovale, da bivajo v simbiozi z lastovkami. "Na balkonih hotela Breza redno skrbimo za njih, podstavljamo pod gnezda papir na tla in dnevno čistimo balkone. Že vrsto let imamo postavljene ptičje hišice po našem celotnem kompleksu, hišico za netopirje in hotel za žuželke," navajajo v termah. Hkrati pa poudarjajo, da so tako kot za sobivanje z naravo odgovorni tudi za zdravje in varnost njihovih gostov, zato po nasvetu inšpekcijskih služb ne dovoljujejo formiranja gnezd nad bazeni. "Na kritičnih mestih in takšno je le eno, na zunanjem delu bazena Termalije, sproti odstranjujemo morebitne tvorbe, iz katerih bi lahko nastala gnezda. To počnemo sproti, zato nikdar ne pride do formiranja celega gnezda, kaj šele naselitve ptičjih družin v njih," pojasnjujejo v Termah Olimia in dodajajo, da si ptice na njihovo zadovoljstvo in na veselje gostov gnezda uredijo na drugih mestih, ki niso problematična za zdravje in varnost ljudi.

TUŠ: imamo gnezdišča za lastovke
Da gnezd na objektu niso odstranjevali in so tudi še vedno na objektu, zatrjujejo tudi v Tušu. "V Tušu se zavedamo pomena sobivanja v okolju, v katerem delujemo. Močno nas je presenetila obtožba Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, ki je javnost, ne da bi se prej pozanimalo pri nas kot lastniku objekta, obtožilo uničevanja gnezd lastovk. Mestna lastovka je zavarovana živalska vrsta, zato se dobro zavedamo, kakšno odgovornost prinaša sobivanje z njo v urbanem okolju oz. na poslovnih objektih. Tako smo na primer na našem centralnem skladišču v Celju uredili posebne police za gnezdenje ptic in veseli bi bili, če bi bilo takšnih primerov v Sloveniji še več," pravijo v Tušu in dodajajo, da na objektu na Polzeli niso nikoli odstranjevali gnezd, dopuščajo pa možnost, da je katero izmed gnezd ob nedavnih ujmah, ki so bile v teh krajih pogoste, odpadlo samo oziroma je to delo neznanega objestneža. (SP)

Galerija slik