april 2, 2024

1, 2, 3 … Prihaja 9. sezona Fontane piv Zeleno zlato

V Žalcu bodo konec tedna zakorakali v 9. sezono Fontane piv Zeleno Zlato. Žalski turistični paradni konj bo svoje pipe znova dvignil v petek. V tokratni izvedbi se bo s skupno 30 različnimi pivi predstavilo 23 slovenskih pivovarjev. Koliko pa jih je bilo doslej in koliko piva so v Žalcu natočili od leta 2016?

Fontana piv Zeleno zlato v Žalcu še sameva, v petek pa si bodo obiskovalci lahko iz njenih pip že natočili pivo. (Foto: Štajerski val)

Od začetka delovanja Fontane piv Zeleno zlato v letu 2016, je iz njenih pip priteklo že več kot 160 tisoč litrov slovenskega piva, ki so ga s štajerskim hmeljem zvarili v 55 različnih pivovarnah, ob tem so prodali več kot 316 tisoč degustacijskih vrčkov. Fontana ima vsako leto novega ambasadorja, ki med drugim spodbuja odgovorno pitje alkohola in promovira slovensko pivo. Direktor Zavoda za kulturo, šport in turizem Žalec Boštjan Štrajhar našteva, kdo je to nalogo opravljal v preteklosti:

Letošnja ambasadorka bo pevka, gledališka, televizijska in filmska igralka Lara Jankovič. Na žalski fontani piv je doslej sodelovalo 55 različnih pivovarn, v letošnji sezoni pa se jih bo s skupno 30 različnimi pivi predstavilo 23. Prva piva boste lahko poskusili od petka naprej. Slovesno odprtje bo ob 19. uri, popestrila ga bo glasbena zasedba Klapa Intrade ter legendarni pevec Tomislav Bralić, gostje iz pobratenega mesta Biograd na Moru pa pa pripravljajo kulinarično razvajanje z morskimi dobrotami.

Sicer pa odprtje Fontane piv Zeleno zlato prinaša tudi tradicionalne prireditve in dogodke. Junija se obetata dogodek posvečen pivovarjem, ki se predstavljajo na fontani – Naj piva Slovenije 2024, ter start druge etape kolesarske Dirke po Sloveniji, ki bo 13. junija. Na svetovni dan piva, prvi petek v avgustu, pripravljajo tradicionalno prireditev Kriglfest, konec meseca pa Pohod po hmeljskih poteh in Rally Dolina Zelenega zlata. Začetek oktobra prinaša Savinjski oktoberfest, zadnji dan oktobra pa zaključek 9. sezone fontane. (NS)