september 30, 2021

100 let Ljudske univerze v Celju

Ljudska univerza Celje v septembru praznuje 100-letnico obstoja in delovanja, kar jo uvršča med najstarejše izobraževalne ustanove za odrasle v Sloveniji. Visoki jubilej bodo obeležili z nocojšnjo slovesnostji, na kateri pričakujejo tudi predsednika republike Boruta Pahorja.

Ljudska univerza Celje šteje častitljivih 100 let. (Foto: LU Celje)

Ljudska univerza Celje je javni zavod z eno najdaljših tradicij vseživljenjskega učenja v Sloveniji. Njeni začetki segajo v leto 1921, ko so pod imenom Ljudskega vseučilišča izvedli prvo predavanje za odrasle. Organizatorica izobraževanja na celjski ljudski univerzi Maja Krivec o pomenu ljudskih univerz pravi:

Začetki Ljudske univerze Celje segajo v leto 1921, ko so pod imenom Ljudskega vseučilišča izvedli prvo predavanje za odrasle. Krivčeva pri tem razlaga:

Celjska ljudska univerza je v lokalnem okolju in tudi širše prepoznana po kakovostnih izobraževalnih programih in številih nacionalnih ter evropskih projektih, ki dvigajo njeno prepoznavnost tudi onkraj meja. Se pa vseskozi spopada z izzivi, trenutno so povezani s situacijo glede pandemije:

Pa prihodnost?



V Ljudski univerzi Celje so ob visokem jubileju izdali publikacijo, v kateri je prvič v zgodovini osvetljen razvoj univerze skozi čas. Spoznati ga bo mogoče tudi na razstavi na Krekovem trgu, ki jo bodo odprli pred nocojšnjo slavnostno prireditvijo ob 100-letnici, ki bo v Celjskem domu. Slavnostni govornik bo predsednik republike Borut Pahor. (NS)