maj 7, 2024

3JA!: Celjsko mestno jedro bo postalo gledališki prostor

Pred vrati je zadnja premiera v letošnji sezoni Slovenskega ljudskega gledališča Celje, ki bo povsem drugačna od ostalih predstav. Postavili je ne bodo niti na gledališki oder, pač pa na okoli 40 lokacij in prizorišč po celem mestnem jedru. 3JA! je projekt, ki ga ni mogoče umestiti v nobenega izmed klasičnih gledaliških žanrov.

3JA! je zadnja premiera, za katero v celjskem gledališču pravijo, da bo dala piko na i letošnji sezoni. (Foto: Uroš Hočevar)

Knežje mesto bo konec tedna postalo prostor gledališča. Premierno bo zaživel gledališko-glasbeni ambientalni omnibus 3JA! - avtorski projekt režiserja, lutkarja, igralca, skladatelja in glasbenika Matije Solceta, v katerem med drugim sodeluje več kot 20-članska zasedba, ki jo pretežno sestavlja ansambel Slovenskega ljudskega gledališča Celje. Gre za gledališko popotovanje skozi parafrazo antičnih likov, situacij in atmosfer, ki je hkrati živi kabaret in predstava, svetlobna instalacija in zvočna pot skozi celjski mestni labirint. O osnovni ideji Solce pravi:

Gledalci se bodo na pot odpravili v majhnih skupinah, s slušalkami, z iste začetne točke – ploščadi pred celjskim gledališčem, na dve različni poti. Solce pojasnjuje:


Premiera bo 11. maja. (Foto: Štajerski val)

Interaktivni zemljevid jih bo naključno usmerjal na posamezna prizorišča po mestu, kjer se v obeležjih, konturah, atmosferah, asociacijah in vsebinah zrcali preteklost. Današnjega Ahila bodo tako denimo našli za okencem trafike, Agamemnona bodo srečali, ko bo vodil turistične oglede, Odisej bo nalagal aplikacijo za parkiranje, Helena pa bo presenetila na odru kabareta. Eno izmed prizorišč je tudi celjska mestna tržnica. Solce razlaga:

Ustvarjalna tura gledališko glasbenega omnibusa 3JA!, ki prebuja antično Troio secundo in gledalce vabi na popotovanje skozi čas, se bo na koncu sklenila na isti točki, pri Vodnem stolpu, kjer bo živi koncert. Premiera, o kateri si lahko več preberete tudi TUKAJ, bo 11. maja. (NS)