april 4, 2023

8. Festival vina in čokolade v Podčetrtku bo trajnosten in zelen

Visit Podčetrtek je v Čokoladnici Olimje predstavil program 8. Festivala vina in čokolade, ki bo 6. maja v Podčetrtku. Festival bo ponujal široko paleto razstavljavcev, programa in vsebin, ki jih bosta nadgrajevala dobrodelnost in trajnost dogodka.

Organizacijski odbor: lastnik Čokoladnice Olimje Urban Videtič, župan Podčetrtka Peter Misja, Karmen Cvirn, direktor Turizma Podčetrtek Boštjan Misja, Janez Žagar in vodja prodaje v Hiši vin Emino Matija Jagrič. (Foto: Radio Štajerski val)

Novost festivalska torta in vinski avtobus
Na 8. Festivalu vina in čokolade se bo 6. maja v večnamenski dvorani v Podčetrtku predstavljalo 55 ponudnikov, 25 čokoladnih razstavljavcev, 25 vinarjev in 5 lokalnih ponudnikov. Ob bogati vinsko-čokoladni ponudbi se obetajo tudi zanimiv spremljevalni program ter novosti, s katerimi bodo organizatorji še popestrili Festival vina in čokolade. Članica organizacijskega odbora Karmen Cvirn napoveduje delavnico slaščičarskega mojstra Gorazda Potočnika in tekmovanje v peki vinsko-čokoladne festivalske torte, izbor županovega vina z vitezi vin in vinsko kraljico Slovenije, degustacije, otroške čokoladne delavnice ter zabavno-glasbeni program. Novost bo tudi vinski avtobus, ki bo vozil na degustacije k vinskim ponudnikom.

Čokoladnica Olimje stavi na tekočo čokolado
Festival vina in čokolade je odlična priložnost za predstavitev novosti in promocijo ponudnikov čokolade in vin. Čokoladne pregrehe bo na prireditvi predstavila tudi domača Čokoladnica Olimje, ki bo tokrat v ustvarjalnih delavnicah in na degustracijah v ospredje postavila tekoče čokolade, napoveduje lastnik olimske čokoladnice Urban Videtič.



V Čokoladnici Olimje po tradiciji pradedov, ki so že pred prvo svetovno vojno delovali na Dunaju, ročno izdelujejo široko paleto čokoladnih izdelkov. (Foto: Visit Podčetrtek)

Za večjo vinsko in kulinarično prepoznavnost destinacije
Festival Vina in čokolade je po besedah župana občine Podčetrtek Peter Misja pomemben za popestritev prireditvenega utripa občine in lokalne turistične ponudbe. Občina, v kateri so leta 2022 ustvarili 420 tisoč nočitev, ustvarja pogoje za razvoj turizma z urejeno infrastrukturo, pri čemer župan izpostavlja ureditev kolesarskih povezav, dodatna parkirišča v Olimju in obnovo gradu Podčetrtek, na katerem naj bi lahko že kmalu popili tudi kavo. Na festivalu bo Misja razglasil tudi županovo vino, ki bo protokolarno darilo občine Podčetrtek.



Premalo stojnic za vse vinske ponudnike
Soorganizator in sponzor festivala je tudi Hiša vin Emino v Imenem, kjer ocenjujejo, da je festival pomemben za prepoznavnost lokalnih vin in vinarske tradicije. Vodja prodaje Matija Jagrič pravi, da je zanimanje za predstavitev na prireditvi med vinarji izjemno veliko, saj so razpoložljive stojnice hitro pošle. Razstavljalci ne prihajajo samo iz lokalnega okolja temveč vseh koncev Slovenije, razlaga Matija Jagrič.  

Zaradi velikega zanimanja ponudnikov in dobrega obiska festivala organizatorji razmišljajo, da bi festival vina in čokolade v prihodnjih letih razšili na dva ali več dni.
Organizacijski odbor po predstavitvi programa festivala Vino in čokolada na domačiji Žagar v Olimju. (Foto: Radio Štajerski val)

Na prireditvi le naravni in reciklirani materiali
Direktor TURIZMA Podčetrtek Boštjan Misja pravi, da cilj festivala ni le predstavitev in združevanje najboljših vinogradnikov in čokoladnic, temveč tudi razpršitev turističnih tokov v občini. Hkrati poudarja, da bo velik poudarek na trajnostni usmeritvi dogodka, saj bodo uporabljali reciklirane in naravne materiale s čim manjšim vplivom na okolje. Za obiskovalce bo med drugim čez celoten dan festivala organiziran prevoz s turističnim vlakcem, vozil bo tudi vinski avtobus, razlaga Boštjan Misja.

Misja pričakuje, da bo Festival vina in čokolade tudi letos obiskalo veliko obiskovalcev iz Slovenije, pa tudi tujine. Lani je v vinsko čokoladnih pregrehah v Podčetrtku uživalo okoli 5 tisoč ljudi.

Cene višje, novost družinska vstopnica
Cene vstopnic za Festival vina in čokolade so se letos zaradi vsesplošne draginje nekoliko zvišale. "Vstopnina za odrasle je 12 evrov za odrasle, vključuje pa tudi kozarec, ki ga lahko obiskovalci odnesejo domov, in 5 kuponov za degustavije v vrednosti po en evro. Vstopnina za otroke je 5 evrov, vključuje pa tudi 3 degustacijske kupone," napoveduje član organizacijskega odbora Janez Žagar in dodaja, da so letos kot novost uvedli tudi družinske vstopnice. (SP)
Do znamenite čokoladnice in samostana v Olimju bo na dan festivala vozil tudi turistični vlakec. (Foto: Radio Štajerski val)