maj 6, 2024

ANDREJA RAVNAK: FOTOGRAFIJA ZAME NI DELO, AMPAK SPROSTITEV IN UŽITEK

Celjanka Andreja Ravnak je arhitektka in strastna fotografinja, ki s svojim talentom navdušuje doma in v tujini. Letos na začetku leta je pritegnila vseslovensko medijsko pozornost z zmago na največjem svetovnem natečaju popotniške fotografije Travel photographer of the year - TPOTY 2023. Sodelovala je prvič, s serijo fotografij iz Slovenije, Češke in Italije ter pometla s konkurenco iz 150 držav.

Fotografinja Andreja Ravnak je pred kratkim zmagala na največjem svetovnem natečaju popotniške fotografije - Travel photographer of the year.

Po tej zmagi pa je letos posebno pozornost pritegnila tudi njena fotografija mladega kurenta, ki se utrujen nasloni na svojega očeta, ki je nastala, ko je spremljala kurente na njihovih obhodih od hiše do hiše. Pri reportažni fotografiji je najbolj odločilno ujeti spontan trenutek ... »Naslednjo sekundo se bo namreč zgodilo nekaj drugega, otrok bo odprl oči ... In si zamudil,« razlaga Andreja. Sicer pa pomembno vlogo pri fotografiji igrajo tudi svetloba in kompozicija, kar ji je kot arhitektki blizu, in dandanes tudi digitalna obdelava. Motive pa, še dodaja Andreja Ravnak, lahko najdeš povsod. Ni treba okoli sveta … Njena prva prepoznavnejša in nagrajena fotografija je, denimo, z domače terase.
O strasti do fotografije, ki zanjo ni delo, ampak en sam užitek, je Andreja Ravnak spregovorila v radijskem srečanju na Štajerskem valu. Pred mikrofon jo je povabila Barbara Gradič Oset. 

»Ko delaš reportažo, loviš spontane trenutke. Reportaža ne prenese poziranja in ponavljanja. Kar si naredil, si naredil. Ujeti moraš trenutek. Podobno kot na poroki ... Če zamudiš, kako sta si mladoporočenca dala prstana in se poljubila, ne boš rekel, dajta še enkrat, ker sem zamudil ...«

Galerija slik