julij 14, 2023

Avgusta začetek obnove Jelšingrada

Avgusta se bo začela prva faza obnove dvorca Jelšingrad v Šmarju pri Jelšah. Šmarski župan Matija Čakš je ta teden podpisal pogodbo z izbranim izvajalcem, koroškim podjetjem Kograd Igem. Pot do celovite obnove propadajočega dvorca bo sicer še zelo dolga.

Jelšingrad že zelo dolgo sameva in propada, zdaj so pred njimi končno lepši časi. (Foto: arhiv Štajerskega vala)


Tudi notranjost dvorca je v zelo slabem stanju. (Foto: Blaž Lah in Matic Javornik)

Prva faza obnove dvorca Jelšingrad, ki že desetletja sameva in propada, občina Šmarje pri Jelšah pa je njegova lastnica postali lani, bo stala 1,6 milijona evrov, pri čemer je občina milijon evrov pridobila na razpisu ministrstva za kulturo. Glavni cilj je preprečiti nadaljnje propadanje dvorca. Vodja oddelka za investicije na šmarski občini mag. Anita Reich razlaga:

Projekt ob tem vključuje tudi ureditev dveh grajskih soban, za turistične namene. Tam bodo doživetja skozi virtualno resničnost:


Dvorec Jelšingrad so v pisnih virih prvič omenili davnega leta 1424. (Foto: Blaž Lah in Matic Javornik)  

Iz šmarske občine so ob podpisu pogodbe sporočili, da bodo hkrati z obnovitvenimi deli izvedli še predhodne arheološke raziskave parkovnih površin dvorca ter nekaj restavratorskih del: "Arheološke raziskave bo v začetku avgusta izvedel Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Center za preventivno arheologijo. Dela bodo stala 12.000 evrov, od tega bo Ministrstvo za kulturo prispevalo 8.000 evrov. Restavratorska dela bosta izvedla Franci Zorko s Pečice in konservatorka-restavratorka Saša Snoj. Dinamika teh del bo odvisna od ostalih obnovitvenih del, končana bodo v prihodnjem letu. Stala bodo sto tisoč evrov, od tega bo polovico prispevalo resorno ministrstvo." 

Po občinskem nakupu dvorca bo to sicer komaj eden prvih korakov za njegovo celovito obnovo. Da bo Jelšingrad zažarel v nekdanji podobi in dobil tudi vsebino, bo verjetno potrebno še vsaj desetletje.  

Povezani prispevki: 
OBČINA ŠMARJE VENDARLE LASTNICA JELŠINGRADA