november 26, 2023

Vodovod Gračič-Bezina: Po sestanku 6 sklepov

Po skoraj dvotedenskem onesnaženju vode v zasebnem vodovodnem sistemu Gračič-Bezina, je voda od petka znova pitna. Občina Slovenske Konjice je konec tedna sklicala tudi sestanek z različnimi deležniki. Krajani oskrbovanih območji ob tem zahtevajo zbor krajanov.

Bo vodovod Gračič-Bezina dobil novega upravljalca? (Foto: Pixabay)

O onesnaževanju vode v zasebnem vodovodnem sistemu Gračič-Bezina je Krajevna skupnost Bezina, ki je tudi upravljalec vodovoda, prvič poročala 12. novembra. Vodovod sicer oskrbuje tudi nekaj uporabnikov v občinah Zreče in Oplotnica. Kot so kasneje sporočili s KS Bezina, so rezultati analiz s 16. novembra pokazali na izboljšanje kakovosti vode, a je bilo to za uživanje še potrebno prekuhavati. Zadnji ukrep je bil sproščen ta petek. Kot je možno razbrati iz objav KS Bezina na njihovi Facebook strani, sta do nadaljnjega sicer iz sistema vodooskrbe izključena dva vodna vira, v uporabi ostaja eden.

Župan Občine Slovenske Konjice Darko Ratajc je za naš radio pred dnevi pojasnil, da težave na omenjenem vodovodu niso redke, a občina za njegovo upravljanje ni pristojna, saj je lasti zasebnih uporabnikov. Ratajc je minuli četrtek sklical sestanek z različnimi deležniki, med drugim s predstavniki KS Bezina in predstavniki Javnega komunalnega podjetja Slovenske Konjice. Ob tem so sprejeli naslednje sklepe:

  1. KS Bezina ostane upravljalec vodovodnega sistema Bezina do imenovanja novega upravljavca.
  2. Župan, v skladu s 60. členom Statuta Občine Slovenske Konjice, skliče zbor krajanov najkasneje v 30 dneh od prejete zahteve, predvidoma v prvi polovici decembra.
  3. KS Bezina skliče sestanek z lastniki vodovodnega sistema Bezina (vabljeni samo lastniki odjemnih mest) z namenom opredelitve novega upravljavca. Predlaga se, da se to izvede po sklicu zbora krajanov.
  4. JKP v ponedeljek, 27. 11. 2023, prične s tehnično-svetovalno podporo pri obratovanju vodovodnega sistema Bezina za zagotavljanje ustrezne pitne vode. Obseg tehnično-strokovne pomoči medsebojno določita JKP in KS Bezina.
  5. JKP prične z izvedbo posnetka stanja vodovodnega sistema Bezina skupaj v sodelovanju s predstavnikom KS Bezina.
  6. JKP pripravi projekt proučitve možnosti priklopa na obstoječi javni vodovod za zagotavljanje neoporečne pitne vode.

Kot kaže, bo vodovod Gračič-Bezina dobil novega upravljalca. Namero za to, da to postane konjiška občina oz. njene službe, nam je potrdil župan Darko Ratajc, vendar se mora s tem strinjati vsaj polovica zasebnih lastnikov. V skladu s sklepi jih bo župan na zbor krajanov povabil do sredine decembra. Iniciativo so v svoje roke vzeli tudi krajani, ki poleg sestanka s peticijo zahtevajo tudi takojšnje ukrepanje in prenos upravljanja vodovoda na JKP Slovenske Konjice.

Po podatkih konjiške občine vodovod Gračič-Bezina oskrbuje okoli 350 uporabnikov. To presega določbe Pravilnika o oskrbi s pitno vodo, ki dovoljuje zasebno oskrbo s pitno vodo le za območja z manj kot 50 prebivalci. Sama krajevna skupnost bi naj tako po besedah župana Darka Ratajca ne bila zmožna upravljati tako velika sistema, že pred sestankom na občini pa naj bi svet KS Bezina v začetku tedna sam odstopil od upravljanja. Predsednik krajevne skupnosti Matic Petraš nam ni informacije ne potrdil ne zavrgel.

POVEZANI ČLANKI

GRAČIČ-BEZINA: VODA ŠE NI PITNA, OBČINA ŽELI PREVZETI VODOVOD

V GRAČIČU BREZ VODE, TUŠIRANJE V ZREŠKI TELOVADNICI