marec 17, 2023

Bistrica ob Sotli: Na Jožefovem sejmu tudi o 450. obletnici kmečkega upora

V Bistrici ob Sotli bosta v nedeljo tradicionalna Jožefov sejem in kuhinja pod kozolcem. V središču kraja bodo prodajalci raznovrstnih izdelkov rokodelskih izdelkov in domačih pridelkov, Jožeki se bodo pomerili v kuhanju najboljšega golaža. Novost bo razstava, ki bo ob 450. obletnici kmečkega slovensko-hrvaškega upora na ogled v hostlu Gabronka.

Letos bo kuhalnico pri kuhanju goleža vrtelo več kot 20 ekip. (Foto: arhiv Štajerskega vala)

Preko 50 sejmarjev in 20 kuharskih ekip
Na Jožefovem sejmu, ki ga s podporo občine Bistrica ob Sotli organizirata Turistično društvo Bistrica ob Sotli in Društvo vinogradnikov in kletarjev Šempeter, se bodo v nedeljo že po tradiciji predstavili lokalni kmetovalci, vinarji, rokodelci in drevesničarji. V kuhinji pod kozolcem se bo tokrat v kuhanju golaža pomerilo okoli 20 skupin iz Slovenije, pa tudi Hrvaške. Predsednica turističnega društva Neža Pratengrazer napoveduje živahno dogajanje skozi ves dan. Kot vsako leto bomo imeli bogat Jožefov sejem, letos bo preko 50 razstavljalcev z otvoritvijo ob 9. uri. Društvo prijateljev mladine pripravlja animacijo in program za otroke, obeta se revialna vožnja Tomosovih starodobnikov, obiskala nas bo konjenica Virštanj Obsotelje, nastopila bosta tudi godba Orlica in Mešani pevski zbor Bistrica ob Sotli. Ob 450. obletnici kmečkega slovensko-hrvaškega upora pa bo na ogled tudi razstava, ki jo bodo v hostlu Gabronka odprli že v petek,“ , napoveduje predsednica turističnega društva. Dopoldne bo pred občinsko stavbo v Bistrici ob Sotli slavnostna rez občinske vinske trte, obrezali jo bodo »godovniki Jožeki. Obeta pa se tudi zabava pod šotori z živo glasbo. Če pridete v nedeljo na Jožefov sejem, organizatorji priporočajo, da se obecete v vintage stile.


Na sprehodu po Jožefovem sejmu se bomo lahko okrepčali tudi z domačimi dobrotami. (Foto: arhiv Štajerskega vala)

Pogovorni večer Trojno gorje z razstavo
Ob Jožefovem se bodo v Bistrici ob Sotli poklonili tudi 450. obletnici hrvaško-slovenskega kmečkega upora, ki se je končal z bitko na Kunšperškem polju. Prvi v nizu dogodkov ob jubilejnem letu bo pogovorni večer Trojno gorje z razstavo, ki jo bodo odprli že v petek. „Lucija Zorenč s Kozjanskega parka bo predstavila zgodovinsko in družbeno ozadje upora. Andreja Kozmus in Andrej Jazbec iz Turističnega društva Pilštanj pa bosta predstavila zgodbo o nastanku stripa Trojno gorje, osrednji gost bo avtor stripa Trojno gorje Jakob Klemenčič,“ napoveduje Irena Černelč iz Knjižnice Šmarje pri Jelšah. Dodaja, da bodo v Galeriji Hostla Gabronka ob tej priložnosti odprli razstavo o hrvaško-slovenskem kmečkem uporu, stripu in tudi o najdenih predmetih s kunšperškega polja. Po razstavi bo obiskovalce popeljal Andrej Čepin iz Kulturnega društva Bistrica ob Sotli. Pri izvedbi dogodka sodelujejo tudi Društvo vinogradnikov in kletarjev Šempeter, ki bo poskrbelo za prijetno vzdušje na dogodku. Razstava bo na ogled tudi v nedeljo, v času Jožefovega sejma. (SP)