marec 20, 2024

Občina Bistrica ob Sotli pričakuje nadomestilo zaradi bližine nuklearke

Občina Bistrica ob Sotli je prepričana, da bi morala prejemati denarno nadomestilo zaradi svoje bližine Nuklearni elektrarni Krško. Zato je prek odvetniške družbe poslala zahtevek vladi za priznanje statusa upravičenca.

Bistriška občina trdno verjame, da je zaradi gibanja zračni mas izpostavljena vplivom nuklearke, tako kot občine znotraj 10 kilometrskega pasu. (Foto: Občina Bistrica ob Sotli)

Občina za pravično jedrsko rento
Župan občine Bistrica ob Sotli Bistrice ob Sotli Franjo Debelak poudarja, da si že skoraj desetletje prizadevajo za pridobitev denarnega nadomestila zaradi bližine Nuklearne elektrarne Krško. Kljub temu, da občina Bistrica ob Sotli uradno ne spada med občine znotraj 10-kilometrskega območja, ki prejemajo nadomestilo, se počutijo diskriminirane. Strokovne študije namreč kažejo, da so izjemno izpostavljeni vplivom nuklearne elektrarne, saj jih neposredno prizadene gibanje zračnih mas vetrov.

Čeprav sta vlada in urad za jedrsko varnost seznanjena z rezultati študije, še ni bilo odločitve o njihovi upravičenosti do denarnega nadomestila. Zato je občina zadevo predala odvetniški družbi, ki je na vlado naslovila zahtevek za nadomestilo, razlaga Debelak.

Župan Franjo Debelak pravi, da na občini odgovor vlade pričakujejo še pred koncem marca. V primeru, da dogovora o jedrski renti ne bo, občina ne izključuje vložitve tožbe proti državi. (SP)