december 20, 2021

Bober nagaja kmetom ob Sotli

V občini Podčetrtek s pristojnimi državnimi institucijami nadaljujejo prizadevanja pri iskanju rešitev za sobivanje bobra in človeka. Potem ko je bober pri nas že pred stoletji izumrl, se je po ponovni naselitvi na Hrvaško zopet naselil v vodotokih Obsotelja in Kozjanskega, kjer nekaterim lastnikom zemljišč težave povzroča s podrtimi drevesi in gradnjo jezov.

Zaradi bobrovega delovanja je bilo v občini Podčetrtek nedavno pod vodo 21 hektarov površin. (Foto: Kmetijsko svetovalna služba Šmarje pri Jelšah)

Kmetje nad bobrom niso navdušeni
Občina Podčetrtek, Kozjanski park in Kmetijsko svetovalna služba Šmarje pri Jelšah budno spremljajo aktivnosti bobra, se o aktualnih nevšečnostih, ki jih povzroča bober, obveščajo in iščejo iskupne rešitve. Po sestanku, ki so se ga na občini Podčetrtek konec novembra udeležili tudi okoljski minister Andrej Vizjak, direktor Direkcije za vode Roman Kramer in direktor Zavoda za varstvo narave Teo Hrvoje Oršanić, so ob bobrovih bivališčih v občini Podčetrtek ta mesec že poskrbeli za preusmeritev vode mimo bobrovega jeza, s čimer želijo preprečiti popljavljanje kmetijskih površin. Zaradi bobrovega delovanja je bilo namreč v občini Podčetrtek nedavno pod vodo 21 hektarov površin. Naravovarstveniki pa preučujejo še druge možnosti rešitve problematike bobrovega jeza, med drugim možnost preselitve bobra drugam, npr. v Vonarje. O iskanju rešitev, ki bi bile v prid tako bobru kot prebivalcem tega območja, smo se v kmetijski oddaji pogovarjali z Marijo Gradišek, vodjo izpostave Kmetijsko svetovalne službe Šmarje pri Jelšah pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Celje.