november 28, 2023

Božični Vojnik se digitalizira

Obeležili bodo 800 let prvih jaslic

Bliža se 9. Božični Vojnik. Organizatorji so na dopoldanski novinarski konferenci predstavili letošnji program, ki poleg vsakoletnih vsebin prinaša tudi nekaj novosti. Med njimi aplikacijo in simulacijo prvih jaslic na svetu, ki so bile postavljene pred 800 leti. 

Organizatorji so predstavili program letošnjega Božičnega Vojnika (Foto: Štajerski val)

Letos se Božični Vojnik usmerja k vseslovenskosti, saj želijo vključiti kar najbolj širok krog jasličarjev iz države, nekaj gostov bo tudi iz sosednjih pokrajin. Na treh ulicah ter v Domu sv. Jerneja bo tako na ogled okoli 200 jaslic. Organizatorji med zanimivostmi izpostavljajo petje na ulicah, božično vas z gostinsko ponudbo in žive jaslice - letos načrtujejo šest predstav. Nataša Kovačič Stožir iz Turistčnega društva Vojnik napoveduje še:

Z najmlajšimi se bosta tudi letos družili maskoti Hojko in Hojčica, zanje pripravljajo tudi gledališke in kino predstave, pravljice, otroške igre in otroško polnočnico. 

Obiskovalci se bodo lahko letos med razstavljenimi jaslicami prvič sprehajali tudi z digitalno pomočjo. Nataša Kovačič Stožir pojasnjuje:

Kot pravi organizator razstave jaslic Benedikt Podergajs, se bodo med številnimi razstavljalci letos predstavili tudi dijaki:

Med letošnjimi pridobitvami Podergajs izpostavlja še Gasparijeve jaslice:

Mineva 800 let od postavitve prvih jaslic

V Vojniku bodo z Društvom ljubiteljev jaslic Slovenije letos postavili tudi vseslovensko razstavo. Kronala jo simulacija postavitve prvih jaslic, ki jih je pred 800 leti v blizini mesta Grečo postavil sv. Frančišek Asiški. Spremljale bodo bogato slovensko dediščino jasličarstva. Drago Kozinc iz Društva ljubiteljev jaslic Slovenije pravi:

Božični Vojnik bo svoja vrata odprl 16. decembra, tudi letos pa bo vstop na vse lokacije in dogodke brezplačen. Organizatorji sicer pravijo, da organizacija takšne prireditve pomeni tudi visoke stroške, zato v bodoče razmišljajo tudi o uvedbi simbolične vstopnine v prihodnjih letih. Božični Vojnik je v devetih letih sicer obiskalo okoli 100 tisoč obiskovalcev, letos jih pričakujejo okoli 20 tisoč. (ViP)