avgust 30, 2022

Celje: novo šolsko leto v številkah, novi ravnatelji, izzivi

Tudi v celjskih vrtcih ter osnovnih in srednjih šolah so pripravljeni na novo šolsko leto. Vrtčevski prag in prag srednjih šol bo prestopilo približno enako število otrok in dijakov kot v lanskem šolskem letu, medtem ko bo v osnovnih šolah učencev nekoliko več. Kakšne izzive prinaša novo šolsko leto?

Celjski vrtci, osnovne in srednje šole so pripravljeni na novo šolsko leto. (Foto: Radio Štajerski val)

V vrtce vstopa generacija rojena leta 2016
Prvi dan novega šolskega leta bo v celjskih javnih vrtcih 1.582 otrok, v enakem obdobju lani so bili štirje manj. Številka se sicer dnevno spreminja, saj vrtci na prosta mesta še vključujejo otroke, ki izpolnjujejo pogoje za sprejem. S 1. septembrom bodo lahko vrtci sprejeli vse novince, ki izpolnjujejo pogoje za sprejem v vrtec. Teh je 335, kar je nekaj več kot jih je bilo lani. Je pa letos zaznati upad števila otrok z odloženim všolanjem. Otrok, ki ostajajo v vrtcih zaradi enoletnega odloženega všolanja je 38. Prvega septembra lani jih je bilo 53, še leto pred tem pa 74. O novem šolskem letu je vodja aktiva ravnateljev celjskih vrtcev Vanja Krašovic dejala:

Na čakalnih seznamih vrtcev za medletni sprejem je trenutno 125 otrok, v enakem obdobju lani je bilo na čakalnih seznamih 80 otrok. Na prosta mesta, ki jih vrtci še imajo v posameznih oddelkih in enotah, bodo vključevali otroke, ki bodo izpolnjevali starostni pogoj za vstop med letom.

5 osnovnih šol z novimi ravnatelji in ravnateljicami
Devet celjskih javnih osnovnih šol bo v novem šolskem letu obiskovalo nekaj več otrok kot v preteklem. Šolski prag bo 1. septembra prestopilo 4312 učencev, od tega bo 474 prvošolcev. Na dveh osnovnih šolah, III. osnovni šoli in Osnovni šoli Hudinja, bodo oblikovani trije oddelki prvega razreda. Kar pet osnovnih šol bo z novim šolskim letom dobilo tudi nove ravnatelje. Katere, celjski župan Bojan Šrot:

Osnovne šole bodo, kot je znano, novo šolsko leto začele brez posebnih omejitev zaradi covida-19. Vodja aktiva ravnateljev celjskih osnovnih šol in ravnatelj III. osnovne šole Aleksander Verhovšek:

Verhovšek upa, da bodo brez posebnih omejitev lahko speljali celotno šolsko leto, sicer pa verjame, da jim bodo pri obvladovanju situacije pomagale tudi pretekle dveletne izkušnje.

Osnovno šolo Glazija bo letos obiskovalo 235 učencev, od tega 145 v prilagojenem programu in 90 v posebnem programu. Zaradi povečanega vpisa otrok bo šola tudi letos izvajala del vzgojno-izobraževalnega procesa v najetih prostorih Vile Regine.

Povečan oziroma rekorden vpis v novem šolskem letu beležijo tudi v Glasbeni šoli Celje, kjer je letos v vseh programih osnovnega glasbenega izobraževanja, predšolske glasbene vzgoje, glasbene pripravnice, programu GLASBA in nadstandardnih programih vpisanih 848 učencev, medtem ko je na srednji stopnji izobraževanja v programu umetniške gimnazije, ki se izvaja skupaj s I. gimnazijo v Celju, vpisanih 95 dijakov. Skupaj bo v letošnjem šolskem letu vpisanih 943 učencev in dijakov, kar je za 63 več kot v lanskem šolskem letu.

Novinarska konferenca ob skorajšnjem začetku novega šolskega leta. (Foto: Radio Štajerski val)

Načeti medčloveški odnosi bodo zahtevali veliko dela
Novega šolskega leta se veselijo tudi v celjskih srednjih šolah in gimnazijah, dijakov bo okoli 7.300. Vodja aktiva ravnateljev celjskih srednjih šol in ravnatelj Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje Iztok Leskovar pravi, da je tudi srednje šole zadnje dveletno, koronsko obdobje močno zaznamovalo, a se novega začetka veselijo. Vsi predstavniki izobraževanja, z županom Šrotom na čelu so ob skorajšnjem začetku novega šolskega leta opozorili na spremembe, ki jih pri obnašanju mladih opažajo po obdobju epidemije covida-19, kot so dejali , se kaže tudi kot prisotnost vandalizma v mestu. Iztok Leskovar pravi, da so velik problem socialna omrežja. Pojasnjuje:

Celjski župan Bojan Šrot pa je na temo vandalizma, ki je to poletje prisoten na več lokacijah v mestu – uničeni koši in klopi v Mestnem parku Celje, nazadnje pa poškodovana infrastruktura na novem igrišču na Ostrožnem ter cvetlična korita na mostu čez Koprivnico – dejal:



(NS)