avgust 22, 2023

Celje s Centralko na zemljevidu pametnih mest

Zaživela je enotna mestna aplikacija in kartica

V Celju je to dopoldne zaživela Centralka – enotna mestna aplikacija in kartica, ki izboljšuje sistem mobilnosti. V začetni fazi vključuje sistem javnega potniškega prometa Celebus, sistem izposoje koles Kolesce in parkiranje. Namenjena ni le Celjankam in Celjanom, pač pa tudi vsem ostalim obiskovalcem mesta.

Centralka ni namenjena le občanom Celja, pač pa tudi vsem drugim obiskovalcem mesta. (Foto: Matjaž Jambriško)

Mobilna aplikacija in kartica Centralka združuje in digitalizira že vpeljane storitve mobilnosti v Mestni občini Celje. Omogoča plačevanje voženj z javnim potniškim prometom Celebus, pregled postaj in prihodov avtobusov na postaje, izposojo Kolesca ter povezavo z obstoječim računom v aplikaciji Nextbike ali ustvarjanje novega računa. Aplikacija omogoča tudi plačilo parkiranja, podaljševanje parkiranja na daljavo, potisna obvestila pred potekom zakupljene parkirnine ter nakupe mesečnih in letnih dovolilnic. Larisa Potokar, ki na Mestni občini Celje skrbi za področje razvoja pametnega mesta, pravi:



Centralka je na voljo kot aplikacija ali fizična kartica. (Foto: Štajerski val)

Centralka je na voljo kot aplikacija, v spletnih trgovinah Apple Store in Google Play, ali kot fizična kartica, ki jo je mogoče pridobiti na štirih lokacijah: na Mestni blagajni Mestne občine Celje, blagajni Nomaga, v TIC-u Celje in prometni pisarni parkirne hiše Glazija. Potokarjeva o vključenosti Celebusa v Centralko razlaga:



Centralka omogoča tudi pregled postaj in prihodov avtobusov na postaje. (Foto: Andraž Purg)

Glede Kolesca v sklopu Centralke pa pravi:



V Centralko je vključen tudi sistem Kolesce. (Foto: Matjaž Jambriško)

Največ novosti je Centralka prinesla na področju parkiranja. Potokarjeva razlaga:

Parkirnino je sicer v Celju še vedno možno plačati s kovanci na parkomatu. Vodja projekta Boštjan Golež o prednostih Centralke za uporabnike pravi še:

Centralko je sicer mogoče uporabljati tudi, če se ne registrirate in ne naložite dobroimetja, še pravi Golež:

V aplikacijo se je mogoče registrirati z Google ali Facebook računom, omogoča nalaganje dobroimetja s PayPalom, bančnimi karticami ali na štirih omenjenih prodajnih mestih. Sicer pa Centralka ni namenjena le Celjankam in Celjanom, pač pa vsem obiskovalcem, ki v Celje prihajajo po opravkih, na delo, v šolo ali kot turisti.


Novost, Centralko, sta predstavila vodja projekta Boštjan Golež in Larisa Potokar, ki na Mestni občini Celje skrbi za področje razvoja pametnega mesta. (Foto: Andraž Purg)

Mestna občina Celje je Centralko vzpostavila v sklopu projekta iz mehanizma Celostnih teritorialnih naložb Upravljanje mobilnosti Mestne občine Celje, katerega vrednost je 2,7 milijona evrov in je sofinanciran v višini dobrih 846.000 evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in EU sredstev Republike Slovenije. Projekt obsega vzpostavitev centralne informacijske platforme, kamor spada tudi Centralka, in postavitev sistema tabel za usmerjanje na parkirišča. Celjski župan Matija Kovač pravi, da je Celje stopilo na pot pametnih mest:


Celjski župan Matija Kovač. (Foto: Štajerski val)

V prihodnje bodo Centralko še nadgrajevali, kasneje naj bi bilo z njo mogoče kupiti tudi vstopnice za muzeje in oglede znamenitosti ter jo koristiti za storitve mestne uprave in javnih podjetij. Nova tehnološka pridobitev sicer omogoča sistem zvestobe. Vsak registrirani uporabnik bo vključen v shemo »Centralno – lojalno«, kar pomeni, da bo prejemal nagrade v obliki dobroimetja na kartici – tako bodo registrirani uporabniki Centralke prihranili. Še posebej bodo ugodna promocijska obdobja. V obdobju do 15. septembra dobijo vsi, ki si bodo v aplikacijo ali na kartico naložili vsaj 5 evrov, 2 odstotka dobroimetja. (NS)