november 15, 2022

Celjski VOC pripravljen na novo zimsko sezono

Od danes, 15. novembra, pa do 15. marca morajo biti vozila opremljena z zimsko opremo. Čeprav snega ali večjih ohladitev, vsaj za zdaj, še ni na vidiku, pa so v celjskem VOC-u, ki skrbi za zimsko vzdrževanje cest, pripravljeni na novo zimsko sezono.

VOC Celje bo tudi to zimo skrbel za več kot 2000 kilometrov cest v celjski in koroški regiji. (Foto: VOC Celje)

VOC Celje v zimskem času skrbi za dobrih 2012 kilometrov državnih in občinskih cest v celjski in koroški regiji. Nekaj posipnega materiala jim je, kot nam je povedal vodja zimske službe Damjan Maček, ostalo še od lanske sezone. Pravi:

V skladiščih so za zimsko vzdrževalno sezono pripravili 12.000 ton drobljenca, 11.500 ton soli in 33.500 litrov tekočine za moker posip cest. V teku je naročilo za dobavo 54.000 litrov tekočine za moker posip soli in količine soli z odpoklicem glede na potrebe. In koliko zaposlenih bo skrbelo, da bodo ceste v celjski in koroški regiji varne za vožnjo?

So pa pred novo zimsko sezono v podjetju VOC Celje posodobili tudi vozni park, nabavili so 13 poltovornih vozil za prevoz oseb in izvajanje pregledniške službe, snežni rezkar, dva avtomatska posipalca za soljenje in traktor. Snega še ni na vidiku. Kdaj pa se plužne enote odpravijo na ceste, ko sneži? Maček odgovarja:

Odstranjevanje snega v skladu s pravilnikom poteka tako, da v I. (avtoceste in hitre ceste ) in II. prednostnem razredu (glavne ceste, glavne mestne ceste in pomembnejše regionalne ceste) debelina snega ne presega 10 centimetrov, na drugih cestah pa 15 centimetrov. »Zato moramo s pluženjem začeti toliko prej, da ob zaključku obhoda vozila navedene količine niso presežene. Na ta način moramo prevoznost vzdrževati med 5.00 in 22.00 uro, izven tega časa so dovoljeni prometni zastoji do 2 uri,« še pojasnjujejo v VOC-u. Ni pa varnost na cestah v zimskem času odvisna samo od vzdrževalcev cest, predvsem so zanjo odgovorni vozniki oziroma udeleženci v prometu. Maček zato poziva:

Vozniki naj ob ustrezno opremljenih vozilih za zimsko sezono upoštevajo priporočila o vožnji v zimskih razmerah in se ob tem prilagodijo akcijam pluženja ali posipavanja. (NS)