november 9, 2022

Celjsko sejmišče vojaška baza v malem

Slovenska vojska se v Celju predstavlja na dvodnevnem dogodku V službi domovine

Slovenska vojska se je do konca tedna preselila na celjsko sejmišče, kjer skupaj z Direktoratom za obrambne zadeve na Ministrstvu za obrambo in družbo Celjski sejem organizira dogodek namenjen predstavitvi in promociji vojaškega poklica, zlasti med mladimi. Dogodek ob tem prinaša predstavitve vojaške opreme, vozil in orožja, tudi prelete vojaških letal in helikopterja.

Celjsko sejmišče se bo za tri dni prelevilo v vojaško bazo. (Foto: Radio Štajerski val)

Sejemsko promocijsko predstavitev V službi domovine v Slovenski vojski, ki bo med 9. in 11. novembrom, organizirajo drugič. Maja letos so jo pripravili pretežno za vojaške obveznike in drugo zainteresirano javnost, tokrat pa bo poudarek na mladih. Privabiti želijo zlasti dijake in študente, pa tudi ostalo javnost. Brigadir Boštjan Baš, poveljnik 72. brigade Slovenske Vojske razlaga:

Prireditev je organizirana v dogovoru z ravnatelji srednjih šol, v prvi vrsti za dijake srednjih šol, ki jo bodo obiskali v okviru predmeta Aktivno državljanstvo. Baš pravi:



Tokratna predstavitev V službi domovine bo osredotočena na mlade. (Foto: postanivojak.si)

Pričakujejo dijake več celjskih srednjih šol, ki jo bodo obiskali v okviru predmeta Aktivno državljanstvo. Vodja aktiva ravnateljev celjskih srednjih šol Iztok Leskovar:

Prav tako pa na prireditev vabijo obiskovalce, ki želijo v živo spoznati del vojaškega vsakdana.

Izkušnja kot v filmu ali igrici, le da v živo
Na prireditvi bo predstavljenih več kot 30 različnih enot Slovenske vojske in več kot 50 različnih vojaških poklicev. O programu, ki je razdeljen na štiri sklope in prinaša tudi preizkušanje orožja in vozil, poveljnik 20. pehotnega polka, podpolkovnik Andrej Krivec, razlaga:



9., 10. in 11. novembra bodo nad Celjem preleti vojaških letal in helikopterjev.

Dobrih devetnajst let je tega, kar je država omogočila prostovoljno služenje vojaškega roka, potem ko je država ukinila splošno vojaško obveznost oziroma obvezno služenje vojaškega roka. To pomeni, da se morajo v Slovenski vojski za zadostno zagotavljanje kadra še bolj potruditi. Vodja Uprave za obrambo Celje Robert Zadek:

In zakaj bi moral vsak, zlasti fantje, izkusiti služenje vojaškega roka? Na to vprašanje in še nekatera druga je Nini Slak odgovoril vodja skupine in pripadnik 20. pehotnega polka, poddesetnik Gregor Fištravec:

Predstavitev Slovenske vojske V službi domovine na celjskem sejmišču bo od danes do vključno petka, med 9. in 19. uro in je za ogled brezplačna. Podrobnejše informacije najdete TUKAJ. (NS)