december 26, 2022

32 let od plebiscitarne enotnosti

Danes obeležujemo dan samostojnosti in enotnosti, s čimer se spominjamo razglasitve rezultatov plebiscita, na katerem smo Slovenci leta 1990 jasno izkazali podporo osamosvojitvi. 

Na plebiscitu smo Slovenci s 96 odstotki podprli osamosvojitev Slovenije (Foto: Tone Stojko/hrani MNZS)

Plebiscit je sicer potekal nekaj dni prej, 23. decembra 1991. Volivci so s skoraj 96-odstotno podporo jasno izrazili hotenje naroda po samostojnosti in nedovisnosti Slovenije. Rezultati so bili uradno razglašeni na današnji dan, s čimer so se sprožile osamosvojitvene aktivnosti - priprava nove valute, vojske in slovenske zakonodaje. Republika Slovenija je samostojnost razglasila 25. junija 1991. 

Letošnja osrednja državna proslava je potekala minuli petek, 23. decembra. Slavnostni govornik predsednik vlade Robert Golob je med drugim spomnil na plebiscitarno enotnost Slovencev pred 32 leti:

Ob tem je premier spomnil tudi na jezik in kulturo:

Petkova proslava je bila tudi prva, na kateri je v novi vlogi prisostvovala predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, ki je položaj prevzela tisti dan. 

Državni vrh na petkovi proslavi (Foto: Nebojša Tejić/STA

Današnji praznik se je sicer od uvedbe imenoval le dan samostojnosti. Plebiscitarna enotnost, ki v takšni meri kasneje ni bila več nikoli dosežena, pa je prostor v imenu praznika dobila leta 2005. Od takrat praznujemo dan samostojnosti in enotnosti. (ViP)