marec 8, 2024

Dan žena: med opominom in komercialo

O vlogi in položaju žensk smo spregovorili z ženskami, ki delujejo na različnih področjih

Danes je mednarodni dan žena. Z njim zaznamujemo zgodovinske napore opolonomočenja žensk na različnih področjih. Različni pa so tudi pogledi na pomen današnjega praznika. Je v ospredju še vedno prvinski namen in nenehno opozarjanje na neenakosti, ali ga zakriva komerciala?

Cvetje pogosto spremlja praznovanje 8. marca (Foto: Pixabay)

Dan žena se na 8. marec praznuje od leta 1907, boji za enakopravnost žensk in opozarjanje na nasilje nad njimi pa so veliko starejši. V Sloveniji je enakost spolov na visoki ravni, kljub temu mnogi še vedno opozarjajo na področja sivine. Ravnateljica Osnovne šole Lava Marijana Kolenko pravi:


Marijana Kolenko (Foto: Štajerski val)

Terapevtka Jožica Ramšak ob tem v ospredje postavlja tradicionalno vlogo žensk:


Jožica Ramšak (Foto: Štajerski val)

8. marec pogosto spremljajo tudi številna darila, kar, kot pravi podžupanja Občine Šentjur Silva Koželj, nekoliko zakriva pravi pomen dneva žena:

 


Silva Koželj (Foto: Gibanje za Občino Šentjur)

Vloga žensk v umetnosti

V oddaji Minute za kulturo smo na dan žena preverili, kako je s položajem žensk v gledališki umetnosti. Še za časa viktorjanske dobe na odru ženske niso bile zaželjene oz. so bile celo nesprejemljive. V gledališču briljirajo šele od 20. stoletja, kljub temu je poklic igralke mestoma še vedno podrvržen stigmatizaciji. Kako je biti igralka v Sloveniji, smo se pogovarjali z Barbaro Vidovič, nekdanjo članico igralskega ansambla SLG Celje, ki že 16 let deluje na svobodi. Z njo se je pogovarjal Vid Palčnik.


Barbara Vidovič (foto: osebni arhiv)