julij 25, 2023

Poostren naravovarstveni nadzor v Kozjanskem parku: Skupaj za varstvo narave

V Kozjanskem parku je bil v soboto izveden poostren naravovarstveni nadzor, ki so ga prvič izvedli skupaj z gozdarji. Med najpogostejšimi prekrški so nepremerno odlaganje smeti, sekanje obvodne vegetacije in kurjenje. V času gobarske sezone pa opažajo tudi, da ljudje iz gozda odnesejo preveč gob.

Kljub osveščanju prebivalcev v zavarovanem območju še vedno opažajo neprimerno odlaganje gradbenega materiala. (Foto: Toni Preskar)

Izzivi in najpogostejši prekrški v Kozjanskem parku
Konec tedna je v Kozjanskem parku potekal poostren naravovarstveni nadzor. Posebej za to delo usposobljeni naravovarstveni nadzorniki in gozdarji so s svojo prisotnostjo predvsem ozaveščali obiskovalce o skrbi za varovanje narave, saj je ta naša skupna dobrina. Mojca Kunst, vodja Službe za ohranjanje narave in naravovarstveni nadzor v Kozjanskem parku, poudarja, da sicer nadzor nad varovanjem narave v parku izvajajo vse dni v letu, vendar je bila tokratna akcija, ki so jo izvedli skupaj z gozdarji, prva te vrste. Kakšna pa so bila njihova opažanja in katere kršitve so se najpogosteje pojavljale?



Med pogostimi prekrški v zavarovanem območju je tudi neprimerna vožnja s kolesi ali celo štirikolesniki. (Foto: Toni Preskar)

Vloga in pooblastila naravovarstvenih nadzornikov 
V Kozjanskem parku delujejo 4 naravovarstveni nadzorniki, ki so za to delo posebej usposobljeni in imajo pooblastilo po Zakonu za ohranjanje narave. "Imajo službeni znak, izkaznico ter predpisano uniformo. Pri opravljanju svojega dela lahko ugotavljajo istovetnost fizičnih oseb, fotodokumentirajo dejansko stanje storjenih kršitev, ustavijo voznika motornega vozila in od njega zahtevajo dokumente. V določenih primerih pa imajo tudi pooblastilo izreči globo - denarno kazen za različne prekrške, kot so poškodovanje ali uničenje habitata, izvajanje posega v naravo brez dovoljenja, neupoštevanje naravovarstvenega soglasja, neprimerna vožnja v naravnem okolju...", razlaga Kunstova.

Naravovarstveni nadzorniki skrbijo tudi za urejanje poti na suhem travniku na Vetrniku. (Foto: Toni Preskar)

Sodelovanje in skrb za ohranjanje naravne dediščine
Poleg naštetih nalog pa naravovarstveni nadzorniki opravljajo tudi številne druge dejavnosti, kot so spremljanje stanja narave, vzdrževanje parkovne infrastrukture, skrb za naravne vrednote, sodelovanje v raznih projektih, sodelovanje s šolami in še ostale naloge, ki so potrebne za vzdrževanje ugodnega stanja narave, pojasnjuje Kunstova. Pri tem pa poudarja, da njihov cilj ni zgolj pisanje kazni, temveč predvsem osveščanje, svetovanje in preprečevanje kršitev ter neprimernih ravnanj v naravnem prostoru. Poudarek je na pozitivni komunikaciji s prebivalci in obiskovalci zavarovanega območja. (SP)