maj 1, 2023

Dela dovolj, delavcev premalo

Ob 1. maju o brezposlenosti in trgu dela

Ob letošnjem prazniku dela v Sloveniji beležimo rekordno nizko brezposelnost. Trenutno je brez zaposlitve okoli 48.700 ljudi. Na Celjskem, kjer podatke beleži celjska območna služba Zavoda RS za zaposlovanje, pa je trenutno brezposelnih okoli 5600 oseb. Med drugim smo preverili, kje so potrebe po kadrih največje.

Najbolj iskani kadri so med drugim v gradbeništvu, zdravstvu, turizmu. Manjka med drugim tudi livarjev, varilcev, kleparjev in električarjev. (Fotografija je simbolična.)

Čeprav je spodbudno, da je brezposelnost v naši državi trenutno rekordno nizka, pa se soočamo z obsežnim pomanjkanjem delovne sile. V veliki meri primankljaj delavcev že pokrivamo z delavci iz azijskih držav, ker je tudi balkanski bazen delovne sile, kot pravi vodja celjske službe Zavoda za zaposlovanje Dubravka Milovanović, že izpraznjen. V katerih panogah trenutno najbolj primanjkuje delavcev, v katerih beležijo presežek in kakšno bo gibanje na trgu dela v prihodnjih mesecih? Tudi te odgovore je Nina Slak poiskala pri Dubravki Milovanović, slišite jih v spodnjem posnetku.