avgust 18, 2022

Digitalni boni za starejše – na Kozjanskem ostali brez izobraževanj

Rezultati razpisa so šokirali

Starejši od 55 let so upravičeni do digitalnega bona, ki ga podeljuje država. Vreden je 150 evrov, z njim bo mogoče kupiti računalniško opremo. A prej bo treba opraviti brezplačno izobraževanje za dvig digitalnih kompetenc. A na nekaterih območjih države tečajev ne bo, med drugim na razpisu ni bil uspešen noben prijavitelj s Kozjanskega.

Z digitalnimi boni želi država pomagati ljudem do nakupa določene računalniške opreme, a, kot kaže, bo bon dejansko lahko unovčilo le malo ljudi. (Foto: Štajerski val)

Brez izobraževanja ne bo bona
Ljudje nad 55 let, ki bodo želeli unovčiti digitalni bon, bodo morali prej opraviti izobraževanje pri enem od pooblaščenih izvajalcev. Služba vlade za digitalno preobrazbo jih je izbrala na razpisu, rezultati, ki jih najdete TUKAJ, pa so dvignili kar nekaj prahu, saj v določenih delih države izobraževanj ne bo, čeprav je državni sekretar v Službi vlade za digitalno preobrazbo Matej Kalan v pogovoru za našo rubriko Vpogled v juniju zagotovil, da bodo razporejena po vsej Sloveniji.

Zakaj so zbrali premalo točk?
V Savinjski regiji bodo izobraževanja za dvig digitalnih kompetenc na voljo le na Velenjskem in v nekaterih krajih Zgornje Savinjske doline, kjer je bila na razpisu uspešna Ljudska univerza Velenje, ter v Celju, Laškem, Štorah in na Polzeli, v teh krajih jih bo izvajalo ljubljansko podjetje Smart Naris.

Ne bo pa tečajev na primer nikjer na Kozjanskem, ker na razpisu ni bil izbran nobeden od prijaviteljev, ki bi izobraževanja izvajal na tem območju. Med drugim so se na razpis skupaj prijavili Ljudska univerza Šentjur, Občina Dobje in Knjižnica Šmarje pri Jelšah. Vodja šentjurske ljudske univerze Alenka Testaniere razlaga:

Podrobnejših pojasnil, kot pravi Alenka Testaniere, niso dobili. Na šentjurski ljudski univerzi, sicer, kot še dodaja, skupaj z Združenjem ljudskih univerz razmišljajo o pritožbi na razpis.

Telefonska številka, ki je objavljena na spletni strani Službe vlade za digitalno preorazbo, na kateri lahko ljudje dobijo informacije o digitalnih bonih. 

Razočarani tudi krajani
Razočaran nad rezultati razpisa je tudi direktor šmarske knjižnice Marko Samec, saj da imajo tudi v njihovi knjižnici veliko izkušenj z organizacijo in izvedbo različnih izobraževanj na področju digitalne pismenosti. Pravi:

Samec ob tem še dodaja:

Podobna je tudi izkušnja šentjurske ljudske univerze:

Lidija Sovinc: »Največja krivica se je zgodila ljudem«
Na razpis se je prijavila tudi Ljudska univerza Rogaška Slatina, prav tako neuspešno. Direktorica Lidija Sovinc pravi:

Kdaj izobraževanja in za koliko ljudi?
Koliko mest imajo za izobraževanje na voljo v Celju, Laškem in Štorah, kdaj začenjajo izobražavenja ter kako se je mogoče prijaviti, smo podjetje, izbrano na razpisu, povprašali tudi mi, odgovor še čakamo. Na svoji spletni strani podjetje Smart Naris o digitalnih bonih podatkov nima. Smo pa na Facebooku našli včerajšnjo objavo Ljudske univerze Tolmin, ki sporoča: »Podjetje Smart Naris je tiste, ki so se preko njihove spletne prijavnice informativno prijavili za tečaj digitalnih spletnosti za pridobitev digitalnega bona, obvestilo, da bo vpis v tečaje potekal od 18. avgusta naprej,«. Pridan je letak, iz katerega je razvidno, da je prijava mogoče po telefonu ali pa tudi v živo, med drugim tudi v Celju, na današnji četrtek do 17. ure. Podrobnejše informacije vidite na spodnjem letaku.

Vir: FB Ljudska univerza Tolmin

Bo še kakšen razpis?
Prav tako smo v Službi vlade za digitalno preobrazbo preverili, ali lahko pripravljavci izobraževanj, pa tudi upravičenci do digitalnih bonov, pričakujejo še kakšen razpis. Po trenutnem je namreč za izobraževanja na voljo le 5.000 mest, medtem ko je ljudi, starejših od 55 let, ki sodijo med upravičence za digitalni bon, veliko več. Tudi ta odgovor še čakamo.

Boni tudi za mlade, pri njih brez zapletov
Do digitalnih bonov, vrednih 150 evrov, za nakup računalniške opreme, so sicer, spomnimo, poleg starejših od 55 let, upravičeni tudi učenci tretje triade osnovne šole, dijaki in študenti. Njim tečaja ni treba opraviti, bon lahko z izpolnjenim obrazcem unovčijo neposredno pri posameznem trgovcu, prav tako za nakup računalniške opreme. Bon je treba unovčiti do konca novembra, več informacij pa je na voljo TUKAJ. (AD)