februar 15, 2024

Dnevi komedije v polnem zamahu, česa ne smete zamuditi?

Iz dvoran Slovenskega ljudskega gledališča Celje je te dni slišati še več smeha, kot sicer skozi leto. Dnevi komedije so v polnem razmahu, a letos ne le po zaslugi tekmovalnih predstav. Raznovrstne so letos tudi spremljevalne vsebine. Česa v preostanku festivala ne smete zamuditi?

Kot je pred začetkom festivala povedal upravnik SLG Celje Miha Golob, želijo s spremljevalnim programom 32. festivala Dnevi komedije širiti polja zavedanja, kaj pravzaprav komedija je:

Eden takšnih dogodkov bo tudi omizje Prakticirati humor, na katerem bodo ta petek tudi s sogovrnikoma iz Litve in Slovaške govorili o festivalih komedije, humorju in satiri, prihodnja dva ponedeljka pa sledita tudi dva pomenka o komedijah in njihovem festivalu. S pogovori se bodo dotaknili tudi prevajanja smeha, ob tem pa v ciklu CE-dur, prav tako noviteti letošnje celjske gledališke sezone, to soboto uživali v koncertu Bilbi. 


Festival je odprla Shakespearova komedija Kar hočete, z odlično zasedbo, v produkciji SNG Drama Ljubljana (Foto: SLG Celje)

Festival vrata odpira stand upu

Verjetno največja novost 32. festivala Dnevi komedije je odpiranje profesionalnega gledališkega miljeja stand up komediji. Gre za komedijsko zvrst, pri kateri navadno samostojni ustvarjalec pripoveduje lastne šale ali šaljive opazke o življenju. Miha Golob je na novinarski konferenci dejal:

Golob je k vodenju stand up delavnic, ki že potekajo, povabil prekaljena komika Uroša Kuzmana in Aleša Novaka, prihodnji ponedeljek 19. februarja, bosta izvedla tudi lastno komedijo o starševstvu Mali otroci, veliki problemi.

Nocoj na Tango

Doslej so si lahko gledalci ogledali dve tekmovalni predstavi in ju z glasovalnimi lističi tudi ocenili. V soboto je festival odprla predstava Kar hočete (SNG Drama Ljubljana), ki je prejela oceno 4,3, v torek je na celjskem odru gostovala predstava Lunapark (Mestno gledališče ljubljansko), ki so ji gledalci namenili oceno 4,0. Že nocoj se tekmovalni program nadaljuje s predstavo Tango, preostali program si oglejte TUKAJ. Del dodatnega programa letošnjega festivala so tudi pogovori z ustvarjalci predstav, ki gledalcem omogočajo še podrobnejše razumevanje vsebine in stik z igralci. (ViP)

POVEZANA VSEBINA
Dnevi komedije: smeh se bo razlegal po celem mestu