avgust 7, 2023

PO APOKALIPSI: POVSOD MULJ, UNIČENI DOMOVI, V OČEH LJUDI UPANJE, SAJ PRIHAJA POMOČ

Ljudje jočejo, ko pridemo, in jočejo, ko odhajamo, pripovedujejo prostovoljci, ki na najbolj ogrožena območja, poleg tako potrebne pomoči, prinašajo novo upanje.

V dneh po katastrofalnih poplavah se na najbolj ogrožena območja steka pomoč v hrani, oblačilih, najbolj pa so v teh dneh na poplavljenih območjih dobrodošle pridne roke za pomoč pri odstranjevanju posledic. Na terenu so bili že ves konec tedna in tudi danes tudi gasilci iz naših krajev in številni prostovoljci, ki so se jih je dotaknile podobe opustošenja na najbolj prizadetih območjih.

Krožišče pred Ljubnim po poplavi. (Foto: Štajerski val)

Gasilci so danes pomagali odstranjevati posledice poplave tudi na domu Alojza Pečovnika iz Gornjega Grada, ki mu je hišo povsem zalila voda.

Alojz Pečovnik iz Gornjega Grada, pred svojo poplavljeno hišo. (Foto: Štajerski val)

Vodjo koordinacije gasilcev šentjurske gasilske zveze, ki so te dni pomagali pri sanaciji v Gornjem gradu, Darka Mikšo smo povprašali, v kakšnem stanju so stanovanjski objekti, iz katerih odstranjujejo mulj in ostalo navlako, ki jo je s seboj prinesla voda. Bo v njih po sanaciji možno bivati?


Žalostne podobe razdejanja, ki ga je za seboj pustila deroča Savinja. (Foto: Štajerski val)

Vsi gasilci in prostovoljci pripovedujejo o žalostnih zgodbah ljudi, ki so v nekaj minutah v tej usodni poplavni noči izgubili vse. Njihovi domovi so zaliti, pohištvo uničeno, lahko rečemo, da je del njihovega življenja s fotografijami in spominki odnesla deroča voda. Njihovi pogledi so polni žalosti, ganjeni in iz srca veseli so vsake pomoči, pripoveduje Martina Bostner iz PGD Bistrica ob Sotli, ki je čez vikend kot prostovoljka pomagala v Nazarjih. Čeprav si prej videl fotografije in video posnetke na spletu, se te resnični prizori upostošenja globoko dotaknejo, pravi.



Poplavljen lokal v Nazarjih (Foto: Martina Bostner)

Martina Bostner in še nekateri člani PGD Bistrica ob Sotli in CZ so se v soboto odzvali na prošnjo po pomoči v Celju, vendar je v Celju že bilo dovolj prostovoljcev, zato so se preko spleta dogovorili, da gredo pomagat v Zgornjo Savinjsko dolino, v Nazarje, tam so pomagali Sanji in njeni družini. Kako so jih sprejeli, pri čem so pomagali: 

 Gasilke in prostovoljke na delu v Zgornji Savinjski dolini. (Foto: PGD Bistrica ob Sotli)

Prebivalcem Zgornje Savinjske doline so na pomoč priskočili številni gasilci iz naših krajev, med drugim Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah. S poveljnikom PGD Šmarje pri Jelšah Miho Šketom se je pogovarjala Anja Deučman. 

Gasilci šmarske gasilske zveze, pripravljeni za pomoč na najbolj prizadetih območjih Zgornje Savinjske doline. (Foto: Fb GZ Šmarje pri Jelšah)

Razdejanje po poplavi, Zgornja Savinjska dolina (Foto: Fb GZ Šmarje pri Jelšah)

Ponedeljek po hudem neurju s poplavami je prinesel jasen, sončen dan. Pomoč najbolj prizadetim v siloviti naravni nesreči prihaja z več strani. Ves vikend so pomagali in še pomagajo tudi gasilci celotne Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah. Andreja Kukovič se je pogovarjala z Izidorjem Kitakom iz PGD Donačka gora

Ekipa Donačke gore in Rogatca (Foto: PGD Donačka gora)

Odpravljanje škode bo dolgotrajno, zato je pomoč še vedno dobrodošla, pristojne službe Civilne zaščite in gasilci pa opozarjajo, da, če se odločimo pomagati kot prostovoljci, tega ne počnemo sami, ampak se obrnemo na pristojne službe, ki koordinirajo pomoč in vas bodo razporedili tja, kjer je ta hip pomoč najbolj potrebna. Zagotovo pa vas bodo ljudje na prizadetih območjih sprejeli z odprtimi rokami, saj, kot smo lahko slišali v zgodnjih pogovorih, "vsake roke prav pridejo".  


 Fotografije v galeriji: Štajerski val in FB