oktober 23, 2022

Do 16. ure volilna udeležba 34,78-odstotna

Slovenija sedmič v svoji zgodovini izbira predsednika republike. Za položaj se potegujeta dve kandidatki in pet kandidatov. Do 11. ure je bila volilna udeležba 13,63-odstotna, do 16. ure pa je glas oddalo 34,78 odstotka volivcev. 

Za mesto v Predsedniški palači se poteguje sedem kandidatov. (Foto: UP RS)

Po podatkih Državne volilne komisije udeležbe je bila ta najvišja v volilni enoti Novo mesto, kjer se je volitev udeležilo 14,9 odstotka upravičencev, najnižja pa v Ljubljana - Bežigrad, 12,05-odstotna. Gledano ožje, po posameznih volilnih okrajih, pa je največ volilnih upravičencev do 11. ure glas oddalo v volilnem okraju Maribor 4, in sicer 18,3 odstotka, najmanj pa v okraju Šmarje pri Jelšah, 8,31 odstotka.

Do 16. ure je po državi glas oddalo 34,78 odstotka volivcev. Najvišje volilna udeležba do takrat je bila v enoti Kranj, najnižja pa v mariborski volilni enoti. V šmarskem volivnem okraju je udeležba četrta najnižja v državi; na volišče se je odpravilo 26,57odstotka volivcev, torej četrtina tamkajšnjega volilnega telesa. Na drugi strani je glas največ volivcev oddalo v volilnem okraju Škofja Loka 2, in sicer 44,28 odstotka.

Prvi neuradni rezultati in rezultati vzporednih volitev bodo objavljeni ob 19. uri, ko se zapro volišča. Takrat bo znano, ali bo Republika Slovenija že dobila novega predsednika, ali pa bo potreben drugi krog. Ob 19. uri se prav tako konča volilni molk, med katerim je prepovedano vsakršno prepričevalno nagovarjanje volilcev. Sume na kršitve sprejema ministrstvo za javno upravo, včeraj pa kršitev niso zaznali. 

Udeležba v VE Celje

Udeležba v VE Maribor

 

Predčasno glasovalo štiri odstotke volivcev

Med torkom in četrtkom je bilo glas mogoče oddati tudi predčasno. Za to možnost se je odločilo skoraj 68.000 volivk in volivcev oz. približno 4 odstotki volilnih upravičencev. Ko smo predsednika izbirali nazadnje, leta 2017, je v prvem krogu predčasnega glasovanja glas oddal 28.201 volivec oz. 1,65 odstotka. Skupna volilna udeležba takrat je bila 42,13-odstotna.