september 6, 2022

Dom dr. Jožeta Potrča Poljčane slavi 70 let

V Domu dr. Jožeta Potrča Poljčane obeležujejo 70. obletnico delovanja. Dom, ki z 354 oskrbovanci sodi med večje domove v Sloveniji, je pred številnimi novimi izzivi. Med večjimi so nadzidava in nadgradnja doma v Slovenski Bistrici in preureditev obstoječih prostorov doma v Poljčanah.

Osrednja slovesnost za širšo javnost je bila v Domu dr. Jožeta Potrča Poljčane v soboto, ko so v kulturnem programu nastopil tudi stanovalci doma. (Foto: Dom dr. Jožeta Potrča Poljčane)

Potrebujejo dodaten denar in kader
Dom dr. Jožeta Potrča Poljčane z enoto v Slovenski Bistrici je med večjimi socialno varstvenimi zavodi za institucionalno varstvo starejših od 65 let v Sloveniji. Dom Poljčane lahko sprejme 230 oskrbovancev, na lokaciji v Slovenski Bistrici pa je v oskrbi 124 starejših. V letu 2022 je dom že tretjič prejel certifikat kakovosti na področju institucionalnega varstva starejših E-Qalun in ste dokazal visoko kakovost dela. V letu 2022 so prejeli tudi zlati grb občine Poljčane. Po besedah direktorice Ive Soršak se je domska oskrba v sedmih desetletjih precej spremenila, spremenili pa so se tudi strokovni pristopi. Med največjimi izzivi zadnjega obdobja v domovih starejših pa Soršakova izpostavlja soočanje z novim koronavirusom, naraščajoče stroške poslovanja in vse večje kadrovske težave.


Direktorica Doma dr. Jožeta Potrča Poljčane Iva Soršak je na slovesnosti spomnila na zgodovino sedmih desetletij doma in napovedala nove načrte za še boljo oskrbo starejših. (Foto: Dom dr. Jožeta Potrča Poljčane)

V Slovenski Bistrici širitev, v Poljčanah preureditev doma
Pred domom dr. Jožeta Potrča Poljčane pa so vedno novi izzivi. Med večjimi Soršakova izpostavlja nadzidavo in nadgradnjo doma v Slovenski Bistrici, kjer želijo pridobiti dodatne kapacitete in nov kader. Prav tako je v načrtu preureditev obstoječih prostorov doma v Poljčanah, kjer nameravajo izboljšati bivalne pogoje za oskrbovance in delovne pogoje za zaposlene. In kakšna je časovnica omenjenih naložb?



Ob okroglem jubileju dve slovesnosti
70 let delovanja je dom proslavil s sobotno osrednjo prireditvijo za širšo javnost ob Dnevu doma 2022, na kateri so nastopili stanovalci in zaposleni Doma dr. Jožeta Potrča Poljčane, Godba na pihala Poljčane, Tamburaši Kavkler, Hana Šega, Darja Gajšek in lokalna društva. Po uradnem delu so se stanovalci in obiskovalci ob kulinarični ponudbi družili ob glasbi Družine Šabec – Kidrič. Nekaj utrinkov osrednjega praznovanja najdete v spodnji foto galeriji. Slovesna prireditev s kulturnim programom bo ob 70-letnici delovanja doma tudi v torek, ob 11. uri, ko bodo v telovadnici Osnovne šole Kajetana Koviča Poljčane nastopili stanovalci in zaposleni Doma dr. Jožeta Potrča Poljčane, ter vokalna skupina Bleščice. (SP)


Ob jubileju je oskrbovance, njihove svojce in druge obiskovalce s pevskim nastopom razveselila Darja Gajšek. (Foto: Dom dr. Jožeta Potrča Poljčane)