januar 26, 2022

Država obljubila obnovo regionalke skozi Bistrico ob Sotli

Ekipa ministrstva za infrastrukturo je v sklopu včerajšnjega vladnega obiska Posavja obiskala občino Bistrica ob Sotli in z občinsko upravo analizirala perečo prometno problematiko ter razvojne načrte občine. Obetajo se nadaljevanje obnove regionalne ceste proti Kozjem in Bizeljskem, gradnja pločnikov v Dekmanci in Čehovcu ter vlaganja v izgradnjo kolesarskih povezav.

Predstavniki ministrstva za infrastrukturo z državnim sekretarjem Alešem Miheličem in županom Franjom Debelakom z občinsko upravo. (Foto: Radio Štajerski val)

Kmalu obnova dveh odsekov regionalke
Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Aleš Mihelič je po sestanku na občini Bistrica ob Sotli izpostavil, da se vlada zaveda pomembnosti majhnih občin na obrobju naše države, ki imajo sicer čudovito naravo, a hkrati tudi pomanjkljivost, ki je rezultat premahjnega razvoja v preteklem obdobju – prometna infrastruktra namreč ni na ustrezni ravni. Slabe prometne povezave otežujejo življenje v občini, ljudje se izseljujejo, slabši so tudi pogoji za gospodarsko pobudo, je dejal državni sekretar in nato predstavil načrte za prenovo dveh odsekov regionalne ceste skozi bistriško občino, in sicer na relaciji Bistrica ob Sotli-Kozje in Bistrica ob Sotli-Bizeljsko:


Srečanje z ekipo ministrstva za infrastrukturo bo pospešilo nekatere naložbe, med drugim gradnjo pločnika v Dekmanci, je prepričan župan Franjo Debelak.

Ministrstvo za hitrejšo povezavo Kozjanskega z Celjem
Aleš Mihelič je na območju Bistrice ob Sotli in okoliških občin napovedal tudi pripravo drugih infrastrukturnih projektov, katerih cilj bo izboljšati prometno povezavo odmaknjenega podeželja z mestnimi središči. Za sredino februarja bodo na ministrstvu sklicali sestanek, na katerem bodo skupaj z občinami širšega Obsotelja in Kozjanskega poskušali narediti dolgoročni načrt za boljše cestne povezave tega območja, je napovedal Mihelič:

Ob skrbi za boljše ceste pa država po navedbah državnega sekretarja nadaljuje tudi prizadevanja za izgradnjo kolesarskih poti skozi bistriško občino. Skozi občino namreč načtujejo odsek kolesarske poti na trasi Rogaška Slatina-Podčetrtek-Brežice in na trasi Bistrica ob Sotli-Podsreda.


Župan Franjo Debelak in državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Aleš Mihelič sta v Bistrici ob Sotli napovedala pomembne državne prometne naložbe. (Foto: Radio Štajerski val)

Debelak srečanje označil za zelo konstruktivno
Župan Bistrice ob Sotli Franjo Debelak
je po srečanju z državnim sekretarjem Alešem Miheličem in predstavniki ministrstva za infrastrukturo izrazil zadovoljstvo, sestanek je označil za zelo konstruktiven, saj si lahko glede načrtovanih naložb na državni cestni infrastrukturi v Bistrici ob Sotli obetajo kar nekaj dobrodošlih sprememb. Poleg prenove precej obremenjene regionalne ceste skozi Bistrico ob Sotli je župan še posebej izpostavil izgradnjo pločnika v Dekmanci, ki ga država obljublja že od leta 2012, ter izgradnjo pločnika v Čehovcu. Občina pripravlja tudi projektno dokumentacijo za izgradnjo krožišča na regionalni cesti v Bistrici ob Sotli, ki ga bo sicer zgradila država. Z ministrstvom pa so se na sestanku dogovorili tudi za načrtovanje dodatne kolesarske poti ali vsaj pločnika med bistriškim mejnim prehodom in bencinsko črpalko, kjer so ob konicah pogosti večji zastoji tovornih vozil. Podrobneje o načrtih prisluhnite županu Franju Debelaku na spodnji povezavi. (SP)