marec 26, 2024

Festival vina in čokolade 2024: Okusi in doživetja

V Podčetrtku se obeta slasten dogodek - 9. Festival Vina in čokolade. 27. aprila čakajo obiskovalce v večnamenski športni dvorani Podčetrtek izbrana vina in čokoladne poslastice, ki bodo razvajale vse generacije in okuse. 

Organizacijski odbor festivala: lastnik Čokoladnice Olimje Urban Videtič, Karmen Cvirn, vinar Janez Žagar, župan Podčetrtka Peter Misja, vodja prodaje v Hiši vin Emino Matija Jagrič in direktor Turizma Podčetrtek Boštjan Misja. (Foto: Radio Štajerski val)

55 vinsko čokoladnih ponudnikov
Turizem Podčetrtek je na Jelenovem grebenu v Olimju v sodelovanju z lokalnimi partnerji predstavil letošnji program Festivala Vina in čokolade v Podčetrtku. Dogodek, na katerem se bodo srečali ponudniki izbranih vin in čokolade, bo v večnamenski športni dvorani Podčetrtek 27. aprila. Obiskovalci bodo ponovno imeli priložnost uživati v izbranih vinih, ki jih bodo dopolnjevale čokoladne poslastice. Boštjan Misja, direktor Turizma Podčetrtek, napoveduje predstavitev 55 ponudnikov iz različnih koncev Slovenije ter zanimiv spremljevalni program z kar nekaj novostmi:

Prireditev bo tudi letos v znamenju zelenih in trajnostnih aktivnosti.

Raznolik program: glasba, tekmovanja in delavnice
Po navedbah članice organizacijskega odbora Karmen Cvirn bo letošnje tekmovanje v pripravi festivalske torte nekoliko drugačno dosedanjim, saj bodo prijavljene ekipe, biskvit torte pred tekmovanjem, po receptu Gorazda Potočnika, pripravile kar doma, na samem dogodku pa bodo ekipe torto sestavile in dekorirale."Ponovno pripravljamo vinske delavnice s strokovnjakom, ponovno bomo tekli za Metulje hrabrega srca, obeta pa se nam tudi glasbeno zabavni vrhunec, saj letošnji, 9. Festival vina in čokolade, ponuja kar dve veliki imeni slovenske glasbe. V dopoldanskih urah bo po uradni otvoritvi festivala, za zabavo skrbela Nika Zorjan, v popoldanskih urah pa legendarni Modrijani. Tudi županovo vino bomo razglasili. Nekaj dogajanja pa naj ostane skrivnost, saj to dogodek dela še bolj vabljiv," napoveduje Cvirnova.

Organizatorji pričakujejo, da bo Festival vina in čokolade tudi letos obiskalo vsaj 5 tisoč obiskovalcev, približno toliko so jih našteli lani. (Foto: Radio Štajerski val)

Priložnost za promocijo turizma in lokalnih ponudnikov
Festival podpira tudi občina Podčetrtek z županom Petrom Misjo, ki ocenjuje, da prireditev, ki je z leti prerasla v velik družaben dogodek in družinsko doživetje, zaokrožuje celovito ponudbo destinacije Podčetrtek.

Festival bo obiskovalcem nudil priložnost, da raziskujejo tudi bližnje kraje v destinaciji. Čez dan bo namreč obiskovalce v Olimje vozil cestno-turistični vlakec Hlapon, ki bo s svojo krožno vožnjo omogočal, da bodo lahko lahko po načelu hop on – hop off sami izbirali svojo vstopno in izstopno točko ter dolžino trajanja obiska.
Organizatorji so prepričani, da bo festival odlična promocija destinacije. (Foto: Radio Štajerski val)

Na festivalu se bo predstavila tudi domača Čokoladnica Olimje, kjer po tradiciji pradedov iz Dunaja ročno izdelujejo široko paleto čokoladnih izdelkov. Lastnik čokoladnice Urban Videtič, ki je tudi predsednik KS Podčetrtek in član organizacijskega odbora prireditve, ocenjuje, da je festival odlična priložnost za promocijo ponudnikov čokolade:

Na dogodku imajo priložnost prestavitve tudi veliki in majhni, poznani in nepoznani vinarji iz lokalnega okolja in širše Slovenije. Med njimi je Hiša vin Emino iz Imenega, ki deluje pod okriljem Kmetijske zadruge Šmarje, in velja za največjo vinsko klet v tem delu Slovenije. Vodja kleti Matija Jagrič, ki je tudi soorganizator festivala, napoveduje:



Obiskovalci se bodo lahko v času festivala s turističnim vlakcem popeljali na ogled okoliških znamenitosti, med katerimi je tudi Jelenov greben v Olimju. (Foto: Radio Štajerski val) 

Del vstopnine za dobrodelne namene
V času trajanja festivala, ki bo potekal med 9. in 20. uro, želijo nameniti posebno vlogo tudi mladim iz lokalnega okolja. Sodelovanje pri organizaciji dogodka jim bo omogočilo pridobivanje dragocenih izkušnenj in vpogled v organizacijo velikih in trajnostno naravnanih prireditev, razlaga soorganizator in vinar Janez Žagar. Poleg tega bo dogodek ponujal tudi izobraževalno komponento, saj bomo na strokovnih delavnicah pridobili koristna znanja o vinu, napoveduje Žagar.

Žagar napoveduje, da bo vstopnina za Festival vina in čokolade tudi letos znašala 12 evrov za odrasle. V to ceno bo vštet graviran kozarec in trije degustacijski kuponi. Vstopnina za otroke do 12 let bo en evro in bo v celoti darovana v dobrodelne namene. (SP)