marec 14, 2024

Gabronka: novo turistično središče Bistrice ob Sotli

Občina Bistrica ob Sotli stopa korak naprej v razvoju turizma s preobrazbo Gabronove domačije, ki postaja  magnet za obiskovalce. V objektu že deluje hostel, zdaj pa se pripravljajo na ureditev digitaliziranega večnamenskega prostora, ki bo gostom ponudil nove doživetja.

Občina je v zadnjih letih izvedla celovito prenovo Gabronove domačije ter v njej uredila hostel. (Foto: občina Bistrica ob Sotli)

Gabronova domačija: Srce turizma v občini Bistrica ob Sotli
Občina Bistrica ob Sotli se bo letos lotila še zadnje faze ureditve Gabronove domačije, ki je osrednji turistični objekt v občini. Hostel Gabronka, del tega objekta, je lani gostil skoraj tisoč obiskovalcev v 20 namestitvah. Sedaj se občina osredotoča na preoblikovanje pritličnega dela objekta v večnamensko dvorano, razkriva načrte bistriški župan Franjo Debelak.

V objektu, ki je registriran kot nepremična dediščina, bodo po Debelakovih besedah ustvarili digitalno podprte predstavitve domačih obrti, kulturne dediščine ter turistične dogodke, ki jih bodo izvajala lokalna društva in združenja. Poleg tega bodo razširili turistično ponudbo z novimi atraktivnimi produkti, od katerih bo eden prijavljen na odprt poziv STO za 5-zvezdična doživetja (Slovenija Unique Experiences).


Pritlična prostora Gabronke, ki trenutno služita kot shramba, bosta preurejena v večnamenski prostor. (Foto: občina Bistrica ob Sotli)

Nova, butična ponudba za trajnostni turizem
Občina želi z novostmi privabiti goste, ki preživijo več dni v destinaciji, z možnostjo izbire bolj butičnih doživetij z višjo dodano vrednostjo. Skladno s tem bodo vzpostavili butično ponudbo, namenjeno manjšim zaključenim skupinam, družinam ter individualnim uporabnikom. Produkti bodo prilagojeni zahtevam uporabnikov, med njimi bodo personalizirani paketi krožnih kolesarskih in peš poti, podprti s aplikacijo digitalnega vodiča GoGiro. Projekt bo ponudil avtentične, edinstvene in kakovostne produkte, prilagojene različnim skupinam turistov. Trajnostna obnova Gabronove domačije je trenutno v fazi izbire izvajalcev del, pričakujejo pa, da bodo aktivnosti zaključene še v letošnjem letu. Za naložbo je zagotovljenih slabih 300 tisoč evrov, od tega bo 197 tisoč evrov prispevala država, preostanek pa bo plačala občina. (SP)


Gabronka, kjer del prostorov služi kot hostel, je tudi prizorišče različnih dogodkov in prireditev. (Foto: Hostel Gabronka)