februar 17, 2024

Janša: Volitve pričakujem spomladi prihodnje leto

Ta teden se je v Šentjurju mudil predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša. Ob tem je za naš radio pokomentiral aktualno politično stanje v državi, povezano s pretresi v vladi in popoplavno obnovo, spregovorili smo tudi o dogajanju v njegovi stranki.

Janšo smo pred mikrofon ujeli med njegovim obiskom v Šentjurju (Foto: Jure Godler)

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša je trikratni slovenski predsednik vlade, njegova zadnja vlada je mandat končala junija 2022. Od takrat je SDS v opoziciji. Golobova vlada je napovedala več sprememb politik, sprejetih v mandatu Janševe vlade, nekaj posegov je želela SDS preprečiti z referendumi. »Predsednik vlade je obljubljal, da bo leto 2023 leto reform, bil pa je to čas antireform,« meni prvak opozicije. Ob tem trdi, da vlada Roberta Goloba ni izkoristila ugodnega ekonomskega položaja po koncu epidemije novega koronavirusa, prav tako je po njegovem mnenju odziv vlade na sanacijo po avgustovskih poplavah prepočasen.

»Tudi če bi bila druga vlada, je treba v nekaterih zadevah presekati in povedati, da tukaj (na poplavljenih območjih op. p.) ni več varno živeti, da se je potrebno preseliti. To je potrebno narediti zdaj, ko imajo ljudje še svež spomin, da je bila neka nevarnost realna. Kmalu bo pomlad, zdelo se bo, da to več ni tako nujno.«

V pogovoru z Janšo smo se dotaknili tudi zadnje notranje dinamike znotraj Slovenske demokratske stranke. Ta je trenutno druga največja parlamentarna sila, a mestoma njene vrste niso povsem strnjene. Po predsedniških volitvah stranka želi jasnejšo statusno opredelitev poslanca Anžeta Logarja, ki v minulih še z dvema poslancema tudi ni podpisal izjave zavezanosti do stranke SDS. Gre za jasnejšo zavezanost volivcem ali pritisk na poslance? Pogovoru z Janezom Janšo, ki ga je pripravil Vid Palčnik, prisluhnite na posnetku: