maj 5, 2024

Jože Jug: Vinski mojster iz Virštanja ustvaril županovo vino Podčetrtka

Jože Jug, vinogradnik iz Virštanja, je pridelal posebno vino, ki nosi ime županovega vina občine Podčetrtek. Njegova najnovejša stvaritev, suha bela zvrst, zaznamuje sorta laškega rizlinga, ki izraža bogato vinogradniško dediščino tega področja.

Jože Jug, vinogradnik iz Virštanja, je nedavno pridelal županovo vino. (Foto: Štajerski val)

Jug prepričal z igrivo in sadno aromo
Jože Jug mlajši, lastnik Kleti Jug na Virštanju, je neprofesionalni vinogradnik in skrbnik tradicije in vinske kakovosti. Leta 2016 je prevzel vodenje vinogradniške kmetije po svojem očetu Jožetu. Nekdaj tradicionalno kmetijo so leta 2013 preusmerili v vinogradnško kmetijo, na kateri danes obdelujejo okoli 8 tisoč trt, od tega polovico predstavlja laški rizlig. Kljub lanskim neugodnim vremenskim razmeram, ki so prizadele vinograde s hudo točo, se Jože Jug lahko pohvali s kakovostnim letnikom. Njihovo županovo vino, bela suha zvrst, izžareva bogastvo laškega rizlinga, ki mu dodajajo še sauvignon in rumeni moškat, kar ustvarja igrivo in sadno aromo. Več o županovem vinu občine Podčetrtek in bogati dediščini vinogradništva, ki jo ohranjajo v Kleti Jug, prisluhnite v kmetijski oddaji v pogovoru s Snežano Prebil.


Foto: Klet Jožeta Juga je za občino Podčetrtek pridelala 600 steklenic županovega vina, ki nosi naziv protokolarnega vina občine Podčetrtek. (Foto: Radio Štajerski val)


Naziv županovega vina občine Podčetrtek so podelili na Festivalu vina in čokolade v Podčetrtku. (Foto: Radio Štajerski val)