januar 25, 2022

Kako daleč sta obnovi planinskih domov na Okrešlju in Korošici?

V letih 2017 in 2019 je Planinsko društvo Celje Matica v požarih izgubilo kar dva svoja planinska domova. Najprej Kocbekov dom na Korošici, dve leti za tem še Frichaufov dom na Okrešlju. Kljub veliki nesreči se planinci niso vdali in so začeli prizadevanja za obnovo obeh planinskih postojank. Začetek je bil uspešen, a se je zdaj ustavilo. Zakaj?

Gradnjo novega doma na Okrešlju so prekinile snežne razmere. (Foto: PD Celje Matica )

Pred tednom dni je Planinsko društvo Celje- Matica zaradi snega moralo ustaviti gradnjo novega planinskega doma. Predsednik društva Franc Povše razlaga:

Dodatno pa jim skrbi povzroča rast cen gradbenega materiala. 

Prva ocena obnove doma na Okrešlju je sicer znašala nekaj čez milijon evrov, vanjo so že vložili preko 800.000 evrov, Povše računa, da bo za dokončanje obnove potrebnega še pol milijona evrov. Sicer pa si želijo, da bi na Okrešlju letos odprli vsaj gostinski del in nekaj namestitvenih kapacitet. Celoten projekt bi lahko bil zaključen čez dve leti, nato se bodo celjski planinci lotili še obnove Kocbekovega doma na Korošici, ki je pogorel leta 2019. Kakšne so trenutne razmere tam? Povše razlaga:

Predvidena vrednost novega planinskega doma na Korošici je ocenjena na več kot 800.000 evrov. A se bo tudi ta investicija - enako kot na Okrešlju - zaradi rastočih cen podražila za okoli 30 odstotkov. Bo pa morala Korošica na dela počakati še vsaj dve leti, saj je na prvem mestu dom na Okrešlju. (ViP, NS)