oktober 24, 2022

Kako smo volili v naših krajih?

Novega predsednika ali predsednico republike bo dal drugi krog volitev. Vanj sta se uvrstila Anže Logar in Nataša Pirc Musar. Kako smo volili v naših krajih?

Večina Slovenije je obarvane rumeno, kar pomeni največ glasov za Anžeta Logarja, povsem rumeni sta tudi volilni enoti Celje in Maribor. (Vir: DVK)

Anže Logar je na včerajšnjih volitvah, po sicer še nepopolnih in neuradnih rezultatih, dobil skoraj 34 % glasov, Nataša Pirc Musar pa nekaj manj kot 27 %. V volilnih enotah Celje in Maribor je Logar dobil še višjo podporo, v celjski ga je podprlo več kot 37,63 % vseh, ki so odšli na volišča, v mariborski pa 35,77 %. V obeh volilnih enotah je drugo mesto osvojila Nataša Pirc Musar. 

Na Konjiškem Brglez na drugem mestu
Kaj pa kaže pregled glasovanja v posameznih volilnih okrajih, ki smo jih iz našega dela države vzeli pod drobnogled? V čisto vseh je slavil Logar, v skoraj vseh pa je bila na drugem mestu Nataša Pirc Musar – izjema je okraj Slovenske Konjice, tam se je na drugo mesto zavihtel Milan Brglez, ki je svojo mladost preživel v Zrečah.

Anže Logar je najvišjo podporo v naših krajih dobil v volilnem okraju Šentjur, njegovo ime je izbralo več kot 45 % vseh, ki so tam odšli na volišče. Tudi v okrajih Šmarje pri Jelšah, Slovenske Konjice in Slovenska Bistrica je dobil več kot 40 % podporo. Pirc Musarjeva se je Logarju najbolj približala v volilnem okraju Celje 2, zaostala je le za dober odstotek.

Okraj Šmarje pri Jelšah, ki pokriva šest občin šmarske upravne enote, izstopa še po nečem. Je eden redkih, kjer Janez Cigler Kralj, kandidat Nove Slovenije, ni pristal na predzadnjem, šestem mestu, pač pa je prehitel Sabino Senčar in bil peti. Dobil je 6,56 % glasov, kar je za dober odstotek več od svojega skupnega rezultata.   

In volilna udeležba?
V Sloveniji je bila nekaj več kot 51 %. Najvišja v našem delu države je bila v okraju Žalec 2, več kot 56 %, najnižja pa v okraju Šmarje pri Jelšah, nekaj več kot 43 %.

Še podrobneje o volitvah po posameznih volilnih okrajih izveste TUKAJ. (AD)