julij 25, 2023

Kako so jo po nočni vremenski ujmi in jutranjem neurju odnesli naši kraji?

Oranžno vremensko opozorilo za vso državo

Po težavni noči so naše kraje tudi dopoldne zajeli nevihtni oblaki. Agencija RS za okolje je že včeraj izdala oranžno opozorilo za vso državo. Neurje sicer ni bilo tako silovito kot v minulih dneh, vendarle pa je znova povzročalo škodo.  

Po podatkih celjske izpostave Uprave za zaščito in reševanje je bilo v zadnjih urah največ težav na Šentjurskem (Foto: PGD Dramlje)

Veliko dela za operaterje na številki 112, največ težav na Šentjurskem
Nočna nevihta je nad Savinjsko regijo prišla kmalu po polnoči. Do jutra se je stajne umirilo, znova pa je kratkotrajno, a obilno deževje z močnim vetrom, območje prešlo okoli 9. ure zjutraj. Precej dela so imeli v Regijskem centru za obveščanje Celje, ki pokriva 33 občin z več kot 260 tisoč prebivalci. Vodja celjske izpostave Uprave za zaščito in reševanje Natalija Plemenitaš Fuchs o nočnem in jutranjem dogajanju pravi: 

Med večjimi dogodki, ki so jih ljudje sporočili na številko 112, izpostavlja: 

Med območji, kjer so imeli gasilci največ dela izpostavlja Šentjursko. Že zjutraj se je v Šentjurju sestal štab Civilne zaščite. O stanju na terenu je šentjurski župan Marko Diaci za naš radio povedal:




        Na območju občine Šentjur je po besedah župana Marka Diacija poškodovanih več kot 20 individualnih objektov, porušenih je tudi več gospodarskih poslopij. (Foto: PGD Kalobje)

Dejal je še: 



Strehe odkrivalo tudi na dravinjskem koncu

V Slovenski Bistrici so jutro mnogi pričakali brez elektrike, v Makolah je strela povzročila požar, o odkrivanju streh poročajo tudi iz Oplotnice. Silovit veter je v Ločah odkril streho osnovne šole. Predsednik Gasilske zveze Slovenske Konjice Tomaž Pahole razlaga:

Dopoldansko neurje, kot pravi Pahole, novih intervencij ni prineslo. 

Veter je razkril streho na osnovni šoli v Ločah (Foto: FB PGD Loče)

">

V Rogatcu in na Šmarskem največ težav s podrtimi drevesi
Več poročil o hudih nalivih z močnim vetrom je prišlo tudi iz Obsotelja. Neurje s silovitim vetrom je kar nekaj škode povzročilo v občini Rogatec, kjer je orkanski veter med drugim razkril stanovanjski in kmetijski objekt, veliko težav pa so povzročala tudi podrta devesa. Po besedah župana Martina Mikoliča so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Rogatec ukrepali vsaj na 11 lokacijah:

V Trških Gorcah se je na cesto sprožil zemeljski plaz. Gasilci so po navedbah Mikoliča še vedno na terenu in odpravljajo posledice neurja, dežurni elektro podjetja pa vzpostavljajo električne vode.


V občini Rogatec je največ težav zaradi padlih dreves.  (Foto: PGD Rogatec)

Pestra noč je tudi za gasilci na Šmarskem. Poveljnik Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah Primož Škrablin je za naš radio povedal:



Tudi na Sladki Gori v občini Šmarje pri Jelšah je močan veter podiral drevesa in poškodoval stanovanjske in druge objekte. (Foto: Gorazd Močnik)

Po napovedih vremenoslovcev bo vreme nestabilno še ves dan, jutri naj bi se postopno umrilo in do petka ustalilo. (NS, ViP, SP)

Galerija slik