december 28, 2023

Kako (ne)varni so mostovi v Laškem?

Na občini Laško so zaskrbljeni nad stanjem mostov v občini. Za večino mostov je za vzdrževanje in urejanje pristojna državna Direkcija za infrastrukturo, ki jo že dlje časa, zlasti pa po letošnjih vremenskih ujmah in poplavah, pozivajo k ukrepanju.

Nad vzdrževanjem in urejanjem večine mostov v laški občini bdi državna Direkcija za infrastrukturo. (Foto: Štajerski val)

Občina Laško na Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo že dlje časa naslavlja vprašanja glede stanja mostov v občini Laško, katerih vzdrževanje in urejanje sodi v njihovo pristojnost. Kot pravijo na občini, so avgustovske poplave in še dva kasnejša poplavna dogodka v oktobru in decembru stanje te infrastrukture močno poslabšali. Župan Marko Šantej izpostavlja osrednji most čez Savinjo v Laškem:

Z direkcije so jim še sporočili, da bodo zaznane poškodbe mostu spremljali in ob morebitnem dodatnem poslabšanju ukrepali. Občina je sicer, ker plavje na vseh mostovih v občini še vedno ni v celoti odstranjeno, avgusta direkciji ponudila pomoč pri iskanju lokalnih izvajalcev, ki so strokovno in tehnično usposobljeni za tovrstna dela. Odgovora glede ponudbe še niso prejeli. Kot je pred kratkim opozoril laški župan Marko Šantej, je nujna tudi sanacija površine za pešce ob mostu čez Savinjo v Zidanem Mostu, ki za pešce, ki most prečkajo, predstavlja resno nevarnost. Razlaga:


Most v Zidanem Mostu je prometno zelo obremenjen in nevaren za pešce. (Foto: FB Občina Laško)

Ta mesec so, kot pravi Šantej, z Direkcije za infrastrukturo vendarle dobili odgovor. Obvestili so jih, da je v teku javno naročilo za izbiro izvajalca gradbenih del ter da načrtujejo, da se bodo dela na objektu začela v prvih mesecih leta 2024. Šantej dodaja:

Ob tem v Laškem ponovno izpostavljajo tudi nujnost omejitve tranzitnega prometa na relaciji Celje-Laško-Zidani Most, saj avtoprevozniki prometne signalizacije ne upoštevajo, nadzora nad kršitvami pa je po njihovem prepričanju bistveno premalo. (NS)