februar 26, 2023

Kdo bo častni meščan in komu celjski grbi?

Mestni svet celjske občine je ta teden potrdil prejemnike letošnjih občinskih nagrad, naziva časti meščan in celjskih grbov. Župan Matija Kovač jih bo izročil na osrednji slovesnosti ob občinskem prazniku, 11. aprila.

Mestna občina Celje praznuje 11. aprila. (Foto: Andraž Purg, MOC)

Častni meščan in zlati grbi
Naziv častni meščan bo prejel Edvard Stepišnik. Kot je zapisano v obrazložitvi, med drugim za dolgoletno uspešno vodenje družbe Klasje, prispevek k razvoju celjskega gospodarstva ter vsestransko delovanje v širšem družbenem okolju, ki ima trajen pomen za ugled mesta Celje doma in v tujini. Zlatih grbov se bodo razveselili Vid Marcen, za vseživljenjsko uspešno glasbeno - umetniško, pedagoško - raziskovalno in ustvarjalno delo ter prispevek k popularizaciji zborovskega petja, Ivo Umek, za doprinos k razvoju popularne glasbe v vlogi glasbenika, producenta in organizatorja glasbenih prireditev ter za prispevek h kulturno-družabnemu življenju v mestu ter Center sodobnih umetnosti Celje, za večletno odličnost pri izvajanju strokovne dejavnosti na področju vizualne umetnosti in doprinos h kakovostnejšemu in raznolikemu kulturnemu utripu mesta.

Komu srebrni in bronasti celjski grbi?
Kar štirje so letos, kot so sporočili z Mestne občine Celje, prejemniki celjskih grbov srebrnega leska. Prejeli jih bodo Celjski mladinski center, za ustvarjalno delovanje, ki sledi potrebam mladih, jih vzgaja in jim nudi kakovostne vsebine ter vrsto odmevnih dosežkov, ki dvigujejo kakovost družabnega življenja meščanov in prepoznavnost Celja doma in v tujini, Zvezdan Martič, za neutrudno raziskovanje ključnih dogodkov iz polpretekle zgodovine Celja, domiselno poustvarjanje s filmi in zgodbami, s čimer se celjske zgodbe ohranjajo za zanamce, Uroš Perić, za vrhunske in vsestranske glasbene dosežke ter ustvarjanje, s katerim navdušuje laično in strokovno javnost, za humanitarno delo in doprinos k prepoznavnosti mesta Celje doma in v tujini ter Klub podjetnikov Zlatorog Celje, za uspešno 30 letno povezovanje podjetnikov in menedžerjev v širši celjski regiji in prispevek k prepoznavnosti celjskega gospodarskega okolja. Trije pa bodo ob letošnjem občinskem prazniku prejeli bronaste celjske grbe. To so podjetje Naj Kafe, za domiselno in prepoznavno ponudbo z razvojem lastnih blagovnih znamk ter za prispevek k družabnemu življenju v mestu, ki pomembno vpliva na dogajanje v starem mestnem jedru, Zvonimir Meško, za uspešno podjetniško pot ter spodbuden in odgovoren odnos do zaposlenih, okolja, lokalne skupnosti, kupcev, dobaviteljev in konkurentov ter aktivno delovanje v stanovskih organizacijah ter Jolanda Thaler, za snovanje mednarodno uveljavljene blagovne znamke Thaler in vrhunske uspehe na področju modnega ustvarjanja, ki so prispevali k prepoznavnosti mesta Celje. (NS)