marec 24, 2023

Kmetje: Če nas država ne usliši, bomo protest zaostrili

Po vsej državi so ob 13. uri potekali protesti kmetov. Sindikat kmetov Slovenije z njimi opozarja na številne tegobe, ki zadevajo kmetovanje. Na pristojne so naslovili tudi osem zahtev. 

Okoli sto kmetov je protestiralo tudi v Šentjurju (Foto: Štajerski val)

V naših krajih so mirni protestni shodi med drugim potekali tudi v Šmarju pri Jelšah, Šentjurju, Slovenskih Konjicah, Slovenski Bistrici, pa tudi v več krajih Spodnje Savinjske doline. Med povodi za protest Sindikat kmetov Slovenije našteva napovedane nove davke, pereča cenovna neskladja in težave so tudi z zvermi. Prav tako kmete pesti nova evropska direktiva in okoljske zahteve. Vodja šentjurskega shoda Primož Pevec ob tem pravi:

Ob tem dodaja:

Novi okoljski ukrepi krčijo obdelovalne površine, ki jih v Sloveniji že tako primanjkuje, povedo kmetje. Med pričakovanji prav tako izpostavljajo:

V prvi vrsti si želijo biti slišani s strani države, v nasprotnem primeru se obeta zaostritev stavkovnih aktivnosti. Pevec pojasnjuje:

Primož Pevec

Za odziv so dali državi deset dni. Kmetijska ministrica Irena Šinko se je danes sicer udeležila shoda v Ljubljani, na katerem je dejala, da je ministrstvo na njihovi strani, a da vsi ukrepi niso izvedljivi čez noč. (ViP)

Galerija slik