februar 9, 2024

Kmetje v Šentjurju protestirajo - želijo kmetovati na svoji zemlji

Po vsej Evropi kmetje že dlje časa opozarjajo na težave, povezane z evropsko kmetijsko politiko. Tudi po Sloveniji in v naši regiji s protestnimi akcijami izražajo svoje nezadovoljstvo. S traktorji so se danes zbrali v Šentjurju. 

Kot opozarjajo kmetje, mnogokrat sami niso vključeni v razprave o lastnih zemljiščih. (Foto: Štajerski val)

Tudi v naših krajih kmetje opozarjajo na slab položaj in zahtevajo boljše razmere za kmetovanje. Prejšnji teden so se zbrali v Celju, v Šentjurju pa je bil danes že peti protestni shod. O tem, na kaj kmetje opozarjajo, eden izmed udeležencev, Žiga Jenšterle, pravi:



Podobno razlaga tudi Tomaž Lavbič, ki se je prav tako udeležil protesta: 

Povezali so se samoiniciativno. Kot razlaga Jenšterle, kmetov ni bilo težko zbrati, saj so ti po njegovem mnenju izjemno nezadovoljni. O zahtevah kmetov do vladajočih sicer pravi:

In kaj bodo storili, če jim vlada ne bo prisluhnila? Jenšterle dodaja:

Kmetje, ki so se udeležili protestnega shoda, so se zatem s traktorji zapeljali skozi Šentjur. Natančno število sodelujočih ni znano, se je pa skozi mesto v koloni peljalo dobrih 100 traktorjev. 

So se pa predstavniki kmetov ta teden sestali z ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Matejo Čalušić – na prvem skupnem sestanku so že dorekli nekaj konkretnih rešitev. Ministrica je po srečanju dejala:

Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved je po sestanku izpostavil nekaj poudarkov in dogovorov:

Ob tem je Medved še dejal:

Pogovore s pristojnimi bodo kmetje nadaljevali prihodnji teden, pri čemer bodo po napovedih ministrice vanje vključili medresorsko usklajevanje. (KK, AD)

Galerija slik