marec 27, 2024

Sejemo skupaj: Nova knjižnica semen v Slovenski Bistrici

Knjižnica Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica bo odprla knjižnico semen. Projekt, ki ga je navdihnila Goriška knjižnica Franceta Bevka, odpira vrata v svet ohranjanja biotske raznovrstnosti, lokalne pridelave hrane ter samooskrbe.

V knjižnici semen si bo mogoče izposoditi do deset različnih vrst semen na sezono. (Foto: Knjižnica Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica)

"Izposodi, vzgoji, deli"
Knjižnica semen deluje kot vsaka druga knjižnica, vendar namesto knjig ponuja domača semena, ki jih lahko izposodimo. Po besedah knjižničarke Janje Pepelnak je umestitev knjižnice semen v Knjižnico Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica del prizadevanj za izobraževanje, spodbujanje aktivnega sodelovanja v lokalni skupnosti ter ohranjanje kulturne in naravne dediščine. Pepelnakova pojasnjuje, da je osrednje načelo knjižnic semen promocija biotske raznovrstnosti, lokalne pridelave hrane in samozadostnosti. Izpostavlja, da vodilo knjižnice sledi načelu "izposodi, vzgoji, deli":

 

Semena si lahko izposodite, jih posejete, vzgojite in ob koncu sezone vrnete nazaj v knjižnico semen. (Foto: Knjižica Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica)

Marec mesec zbiranja semen
Knjižnica semen bo zaenkrat delovala v osrednji knjižnici v Slovenski Bistrici. Namen projekta je predvsem ohraniti domača semena. Tako v marcu v vseh enotah Knjižnice Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica zbirajo domača semena, da napolnijo predale knjižnice, pravi Pepelnakova:

 

Za izposojo iz knjižnice semen je treba biti član knjižnice. Izposoditi si bo mogoče do deset različnih vrst semen na sezono, ki jih posadijo, vzgojijo nove rastline in del pridobljenih semen vrnejo v knjižnico. Projekt spodbuja vzgajanje domačih rastlin in pridobivanje semen ter ponuja obsežno knjižno gradivo z uporabnimi informacijami na to temo.


Če doma hranite semena vrtnin, ki jih ne potrebujete, jih lahko podarite v knjižnico semen. (Foto: Knjižica Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica)

Poleg tega knjižnica sodeluje s partnerji, kot sta Inštitut Seme ter Zeliščni vrt in kmetija Majnika ter načrtuje različne predavanja in delavnice na temo vzgoje rastlin in pridobivanja semen. Knjižnica semen bo zaživela v četrtek, 28. marca, ob 10. uri z uradno otvoritvijo, ki jo bo pospremilo predavanje z naslovom "Ohranimo domača semena" s strokovnjakinjama z Zeliščnega vrta in kmetije Majnika, Majdo in Katjo Temnik.(SP)