december 9, 2023

Koča na Okrešlju: dela zastala, cena poskočila

Kljub načrtom, da bo Frischaufov dom na Okrešlju letos na odprl svoja vrata, dela še niso končana. Ne le enkrat višji stroški, gradnjo je ustavila tudi avgustovska poplava, ki je možnosti za delo, pa tudi obisk planincev, praktično izničila.

Poplave in rastoči stroški so zaustavili obnovo planinske koče (Foto: FB Frischaufov dom na Okrešlju)

Za kočo na Okrešlju skrbi Planinsko društvo Celje Matica, v njihovi lasti sta v Logarski dolini še Orlovo gnezdo in Dom planincev v Logarski dolini. A ne le planinske postojanke, tudi vrhovi v Kamniško-Savinjskih Alpah so doživeli upad obiska zaradi posledic poplav. Predsednik društva Brane Povše razlaga:

Tudi Frischaufov dom na Okrešlju letos ni dočakal obiskovalcev, čeprav je bilo sprva tako načrtovano. Avgusta so zaradi poplav dela namreč povsem zastala:

Težave jim povzročajo tudi finančne težave. Povše pojasnjuje:

Po prvih projektnih izračunih naj bi bila cena objekta nekaj čez milijon evrov. K visokim stroškom prispevajo tudi specifike dela v visokogorju:

Posluževati so se morali tudi helikoptrskih preovozov. Da bi gradnjo lahko dokončali, PD Celje Matica potrebuje še okoli pol milijona evrov. Zato še vedno sprejemajo donacije. Obnova doma je zastala do vgradnje instalacij vodovoda in prezračevanja, ni pa še končano ogrevanje. Dela se bodo predvidoma nadaljevala, ko bo splomladi skopnel sneg.

Na Okrešlju so sicer čez poletno sezono v provizoričnem objektu nudili osnovno ponudbo za mimoidoče planince, ponovno jo bodo vzpostavili predvidoma konec aprila. (ViP)