februar 23, 2024

Komu letošnji celjski grbi?

Celjski mestni svetniki so ta teden potrdili letošnje občinske nagrajence. Župan Matija Kovač bo na slovesnosti ob občinskem prazniku, 11. aprila, podelil dva zlata, štiri srebrne, štiri bronaste in pet kristalnih celjskih grbov.

Mestna občina Celje praznuje 11. aprila. (Foto: Andraž Purg, MOC)

Naziva častni občan letos v Celju ne bodo podelili, bodo pa z zlatima celjskima grboma nagradili dva posameznika, in sicer Romana Kramerja, ki ga bo prejel za predano delo pri izvedbi protipoplavnih ukrepov in strokovne prispevke pri več drugih projektih, ki imajo trajen pomen za mesto Celje ter Hedviko Zimšek, za 20 let požrtvovalnega prostovoljnega dela na področju paliativne - hospic oskrbe ter prispevek pri razvoju hospic dejavnosti na lokalnem in državnem nivoju.

Prejemniki srebrnih celjskih grbov so letos štirje. Prejel ga bo dr. Bruno Dujič, za strokovno delo pri razvoju gradnje z lesom, prizadevanja za razogljičenje stavbnega fonda z uporabo lesa kot strateške domače surovine in vlogo pri gradnji prvih večjih lesenih objektov v Celju. Drugi celjski grb bo šel v roke judoistke Tine Trstenjak, ki si ga je prislužila za vrhunske tekmovalne dosežke, promocijo celjskega juda in prispevek k prepoznavnosti mesta Celje doma in v tujini. Lions klub Mozaik bo srebrni celjski grb pejel za večletno požrtvovalno humanitarno delovanje in izvedbo številnih dobrodelnih projektov, Ženski pevski zbor Ljubečanke pa za več kot 40 let uspešnega delovanja, ohranjanja ljudskega izročila in prispevek h kulturnemu utripu lokalnega okolja.

Celjske grbe bronastega leska bodo v Celju letos izročili Miranu Rauterju, za uspešno podjetniško pot, Društvu navijačev Florijani za 30-letno navijaško podporo celjskih rokometašev, prispevek k športno-družabnemu življenju v mestu ter promociji mesta Celje doma in v tujini, kolektivu gostinskega lokala Špital za prjatle, za kreativnost pri izvedbi kulturnih prireditev in soustvarjanje družabnega življenja v mestu ter Televiziji Celje za uspešen razvoj in dosežke na področju televizijske produkcije in vlogo v lokalnem medijskem prostoru.

V Celju vsako leto s kristalnimi celjskimi grbi nagradijo uspešne študente. Letos se bodo občinske nagrade razveselili Klara Drofenik, Urh Ferlež, Filip Filipič, Nejc Gajšek in Polona Majdič.