september 8, 2020

Koronavirus odnesel sejem kozjanskega jabolka

Praznik Kozjanskega parka, ki ga v Podsredi obeležujejo drugo soboto v oktobru, bo letos zaradi koronavirusa brez tradicionalnega sejma. Obeta se sicer niz drugih zanimivih dogodkov: podelitev blagovne znamke Sožitje – Kozjanski park in naziva Carjevič, razstave, Aškerčev večer in športne prireditve.

Tako živahno je bilo na Prazniku kozjanskega jabolka lansko leto. (Foto: Radio Štajerski val)

Na trgu Podsreda samo stojnice z jabolkami
21. Praznik kozjanskega jabolka, ki ga v Podsredi pod okriljem Kozjanskega parka obeležujejo drugo soboto v oktobru, ne bo takšen, kot smo ga navajeni. Zaradi ukrepov za zajezitev koronavirusa namreč ne bo tradicionalnega sejma regionalnih pridelkov in izdelkov, na trgu Podsreda bodo v soboto, 10., in v nedeljo, 11. oktobra, na voljo le jabolka iz visokodebelnih sadovnjakov, razlaga direktorica Mojca Kunst in dodaja, da bodo ob prazniku izvedli kar nekaj drugih aktivnosti:

Stojnice bodo letos dobro založene z jabolkami, saj je za sadjarji obilna letina. (Foto: Radio Štajerski val)

Kulinarika, kultura in šport
Praznik kozjanskega jabolka bodo tudi letos začeli z tradicionalnim pohodom po kozjanskih sadovnjakih, prav tako pripravljajo pobiranje jabolk v kolekcijskem sadovnjaku Kozjanskega parka v sodelovanju z osnovnimi šolami iz zavarovanega območja in 8. Aškerčev večer v Podsredi. Kar nekaj aktivnosti se obeta na gradu Podsreda, med drugim ponudbo jabolčnega »štrudla«, rekreacijski tek na grad Podsreda in družabno kolesarjenje »Z jabko na kolo«. Ob slavnostnem odprtju praznika, v soboto, 10. oktobra, bodo odprli razstavi: Stare sorte jabolk in Cvetje ob plotu, prav tako bodo podelili blagovno znamko Sožitje – Kozjanski park in naziv Carjevič leta, ki ga prejme najskrbnejši lastnik travniškega sadovnjaka. (SP)