marec 1, 2024

Kozje z novim gasilskim vozilom

Prostovoljno gasilsko društvo Kozje bo ob 150-letnici delovanja obogatilo svoje vrste z novo gasilsko pridobitvijo - vozilom opremljenim s cisterno. 356.000 evrov vredno naložbo bo s 185.000 evri podprla občina Kozje.

Člani PGD Kozje z intervencijami pokrivajo celotno območje občine Kozje. (Foto: PGD Kozje)

Pogodba podpisana: Novo vozilo za gasilce
Prostovoljno gasilsko društvo Kozje je sklenilo posel s podjetjem Rosenbauer za nakup vozila GVC-3, ki ima nosilnost 10.000 litrov vode. Anton Oprešnik, predsednik gasilskega društva, je prepričan, da bo novo vozilo izjemno koristno, saj bo obstoječa gasilska cisterna prihodnje leto stara že 25 let. Poleg tega naraščajoče ujme in naravne nesreče zahtevajo večjo zmogljivost za gašenje požarov in zagotavljanje pitne vode.

Po navedbah Oprešnika je k nakupu novega vozila botrovalo tudi dejstvo, da se Kozje kot kraj infrastrukturno in tudi sicer zelo razvija. V kraju so in bodo bogatejši za številne novosti, med drugim izpostavlja nova stanovanja in dom za starejše ter vračanje industrijskih obratov, pri čemer je nekaj med njimi tudi z vidika požarov tveganega značaja. Kozjanski gasilci bodo novo gasilsko cisterno prevzeli v začetku septembra prihodnjega leta, ob praznovanju 150-letnice delovanja društva. Skupna cena novega vozila znaša 356.000 evrov, pri čemer bo občina Kozje prispevala 185.000 evrov.


Kozjanski gasilci bodo leta 2025 obeležili 150 let organiziranega delovanja. (Foto: fb PGD Kozje)

52 operativnih gasilcev, 18 intervencij
Prostovoljno gasilsko društvo Kozje je osrednje gasilsko društvo v občini Kozje, ki sodeluje s preostalimi društvi pri pokrivanju celotnega območja. Društvo trenutno šteje skoraj 300 članov, od katerih je 52 operativnih gasilcev, ki so ključni za izvajanje intervencij, razlaga Oprešnik:

Lani je društvo zabeležilo 18 intervencij, ki so segale od požarov do tehničnih zadev, kar priča o njihovi pripravljenosti in angažiranosti v skrbi za varnost in zaščito občanov. (SP)


Gasilci v Kozjem opravijo tudi veliko tehničnih posegov in pomagajo pri odpravi posledic naravnih nesreč. (Foto: PGD Kozje)