november 16, 2023

Lani v Celju ljudem v stiski donirali za pol milijona evrov hrane

Desetletje pilotnega projekta Donirana hrana v Celju

Pred desetimi leti je v Celju zaživel projekt Donirana hrana, prvi v Sloveniji. Namenjen je socialno ogroženim ljudem, ki jim vsak dan dostavljajo hrano, ki jo donirajo trgovine. Danes je po vsej državi že 30 takšnih projektov, kjer trgovine predvsem svežo in predpakirano hrano, ki ji rok uporabe poteče ob polnoči istega dne ali v prihodnjih dneh, namenijo ljudem v stiski.

Štirje javni delavci in vodja projekta vsak večer prevzamejo hrano v štirinajstih trgovinah, pripravijo pakete hrane in jih naslednje jutro razdelijo upravičencem. (Foto: MOC)

V Celju prva razdelilnica donirane hrane v Sloveniji
Pilotni projekt Donirana hrana je v Celju začel delovati leta 2013, vanj je vključenih 14 trgovin, ki donirajo hrano za 330 oseb. Nad projektom bdi Javni zavod Socio v sodelovanju z Lions klubi v Celju in Mestno občino Celje. Na začetku so članice Lions kluba Mozaik Celje vsak večer dostavljale hrano v celjsko Zavetišče za brezdomce, kjer so jo naslednje jutro razdelili uporabnikom in otrokom iz različnih programov. Ker je donirana hrana kmalu presegla količine za uporabnike zavetišča, Materinskega doma, Varne hiše, Kriznega centra za mlade in nekaterih družin, so, kot pravijo na celjski občini, želeli hrano deliti tudi med ostale občanke in občane v stiski. Občina je zagotovila brezplačen prostor v bivši tehnični šoli na Kidričevi 3, kjer so leta 2014 odprli prvo razdelilnico hrane v Sloveniji za razdeljevanje donirane hrane. Članice Lions Kluba Mozaik Celje so nato zbrale denar in kupile dva rabljena avtomobila za dostavo hrane v razdelilnico.

Število upravičencev raste
Štirje javni delavci in vodja projekta vsak večer prevzamejo hrano v štirinajstih trgovinah, pripravijo pakete hrane in jih naslednje jutro razdelijo upravičencem. Seznam upravičencev pripravi strokovna služba Centra za socialno delo Celje. Število ljudi, ki potrebujejo tovrstno pomoč raste. Na začetku je bilo v projekt vključenih 58 oseb, lani že 269, letos pa kar 330. Med prejemniki so tudi begunci iz Ukrajine. „Poleg tistih, ki donirano hrano prevzamejo v razdelilnici, prihajajo po hrano tudi iz Zavetišča za brezdomce Celje, iz Materinskega doma Celje, terenski delavci Socia pa razdeljujejo donirano hrano tudi odvisnikom na terenu“, razlagajo na celjski občini. Občasno z donirano hrano pomagajo tudi Zavetišču za brezdomce Želva Žalec, društvu Generator, Mali hiši Pilštanj in Javni kuhinji Celje.
Pakete donirane hrane pripravljajo v prostorih bivše tehnične šole, na Kidričevi v Celju. (Foto: MOC)

Lani razdelili 130 ton hrane
V razdelilnici so lani razdelili 130 ton hrane iz 13 trgovin. Trgovci, ki sodelujejo v projektu so Mercator, Tuš, Spar, Lidl in Hofer. Ob tem nekatere manjše trgovine in pekarne hrano donirajo še občasno. Vrednost razdeljene hrane je, kot pravijo na celjski občini, presegla 500.000 evrov. Ob tem nekatere manjše trgovine in pekarne hrano donirajo še občasno. Na celjski občini še pravijo, da je projekt Donirana hrana velikega pomena za socialno ogrožene družine in posameznike, projekt pa da tudi pomembno pripomore k zmanjševanju količin zavržene hrane. (NS)