oktober 28, 2021

Lani v naših krajih 60 % manj sveč – kako bo letos?

Lani so prebivalci občin, kjer komunalno službo opravlja slatinsko podjetje OKP Rogaška, prižgali 60 odstotkov sveč manj. Bomo tudi tudi letos tako pomagali okolju?

Odpadne nagrobne sveče so pereč okoljski problem. (Foto: Štajerski val)

Minula leta je komunalno podjetje OKP Rogaška Slatina, ki deluje v občinah Rogaška Slatina, Šmarje pri Jelšah, Bistrica ob Sotli, Rogatec, Kozje, Podčetrtek in Poljčane, zabeležilo od 11,5 tone do 12 ton odpadnih sveč letno. Lani je ta številka upadla kar za 60 odstotkov, na 4,8 tone. Direktor podjetja Bojan Pirš to pripisuje zlasti epidemiološkim ukrepom, ki so predvsem okoli prvega novembra omejevali gibanje in preprečili množično obiskovanje grobov. Upa, da bodo tudi letos, kljub milejšim ukrepom, ljudje prižigali manj sveč. Te namreč, ko odgorijo, postanejo zelo nevaren odpadek:

Kot pravi, OKP Rogaška Slatina sveče le zbere, nato pa jih vsaka dva meseca preda v ustrezno predelavo:

Kot pravi, shema trenutno dobro deluje, a v preteklosti je že prišlo do zapletov, ko so se sveče v njihovem zbirnem centru začele kopičiti. Da se to ne bi ponovilo in zlasti da bi na tak način pomagali okolju, ljudi poziva, naj se svojih bližnjih, ki jih ni več med nami, spomnijo kako drugače:

Dodaja, da tudi električne sveče niso najboljša rešitev, saj vsebujejo baterije, ki so nevarni odpadki. Ker se plastične in električne sveče na pokopališčih ne zbirajo ločeno, jih v nadaljnjih postopkih zmeljejo skupaj, kar pa povzroči novo onesnaženje. (TMG)